FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Filmski redatelji i producenti nezadovoljni Zakonom o HRT-u

Autor: sobr
ZAGREB, 7. prosinca 2010. (Hina) - Koordinacija za elektroničke medije Društva hrvatskih filmskih redatelja (DHFR) i Hrvatske udruge producenata (HRUP) ocijenila je danas da saborska odluka o redukciji komercijalnih prihoda HRT-a pogoduje stranim korporacijama i vodi daljnjem osiromašenju HRT-a.

Sabor je prošlog tjedna prihvatio novi Zakon o HRT-u po kojemu javna radiotelevizija u udarnom terminu od 18 do 22 sata ima pravo na četiri minute za promidžbene poruke, a uoči glasovanja povučen je amandman kojim se dopuštalo šest minuta reklama.

"Planirani poslovni rezultati koje RTL i NOVA TV nisu bili kadri ostvariti svojim radom osigurani su političkom odlukom. Sredstva u visini stotinjak milijuna kuna godišnje oduzeta su od javnog dobra i dodijeljena stranim korporacijama kao indirektna državna potpora", stoji u priopćenju Koordinacije DHFR-a i HRUP-a.

U tim udrugama smatraju da za donesenu odluku "ne postoji principijelni strateški, pravni ili moralni razlog", da ona vodi daljnjem osiromašenju HRT-a, otežava njegov oporavak i vjerojatno osigurava stagnaciju te kuće. Također smatraju da navedena redukcija prihoda pruža alibi sadašnjoj upravi HRT-a za neispunjavanje svojih zadaća i zakonskih obveza.

Upozoravaju da je pri donošenju odluke Hrvatski sabor odbio razmotriti zakonitost i vjerodostojnost programskih aktivnosti RTL-a i NOVE TV te ispitati razinu njihova ispunjavanja obveza prema hrvatskoj javnosti, sustavu i zakonu. Tvrde i da Sabor nije izradio projekcije o stvarnom učinku navedene mjere na HRT, hrvatski medijski prostor, gospodarstvo te osobito kulturnu industriju.

"Da su u gornjem smislu nadležni saborski odbori izradili elementarnu dokumentaciju, ovakva odluka ne bi mogla biti donesena", stoji u priopćenju filmskih redatelja i producenata koji smatraju da su dvije najveće hrvatske stranke, "od kojih se jednu smatra državotvornom, a druga u svojem imenu ima riječ socijaldemokratska", zajednički donijele neokolonijalnu odluku, podjednako protiv državnih, socijalnih i demokratskih interesa građana.

"Ovom odlukom hrvatska politička klasa produbila je krizu audiovizualnog sektora, ujedno obznanivši krizu temeljnih vrijednosti u sektoru hrvatske politike i pripadajućih stranaka", zaključuje se u priopćenju Koordinacije DHFR-a i HRUP-a.

Za novi Zakon o HRT-u glasovalo je 88 zastupnika, sedam ih je bilo suzdržano, a protiv su bila trojica zastupnika SDSS-a i nezavisni zastupnik Dragutin Lesar.

(Hina) pp/xso yso

An unhandled error has occurred. Reload 🗙