FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Odbor za medije traži da jednog člana NO HRT-a bira oporba

Autor: rkor
ZAGREB, 2. prosinca 2010.(Hina) - Predsjednik saborskog Odbora za medije Nenad Stazić danas je u sabornici najavio amandman Odbora na prijedlog novog zakona o HRT-u po kojemu bi najmanje jedan član Nadzornog odbora HRT-a bio biran na prijedlog parlamentarne manjine.

"Prihvaćanjem tog amandmana zakon bi se udaljilo od toga da bi mogao predstavljati etatizaciju HRT-a", rekao je Stazić u ime Odbora, za rasprave o prijedlogu zakona o HRT-u o kojemu bi Sabor sutra trebao glasovati.

Tim amandmanom, dodao je Stazić, zakon dobiva demokratsku potku i stječu se uvjeti da ga se u Saboru izglasa uz potporu većine klubova, pa tako i kluba SDP-a.

Među amandmanima Odbora je i onaj da se briše odredba kojom je HRT dužan na svakom pojedinom radijskom i televizijskom programskom kanalu emitirati najmanje 40 posto hrvatske glazbe.

Odbor se slaže da se za članove Vijeća HRT-a biraju predstavnici raznih skupina hrvatskog društva, ali predlaže da se pri tom ne precizira koje bi to skupine bile, s obzirom da je u zakonu navedeno da to moraju biti ugledni intelektualci, priznati umjetnici, stručnjaci i ostali javni djelatnici koji su se istaknuli u javnom životu.

Marijana Petir (HSS) ocijenila je kako se predloženim zakonom osigurava transparentan izbor članova Programskog vijeća, Nadzornog odbora i uprave te pohvalila što je predviđeno odvojeno računovodstvo za prihode prikupljene pretplatom od onih prikupljenih reklamama.

"Vođenje odvojenog računovodstva pridonijet će većoj transparentnosti u trošenju sredstava", kazala je.

Naglasila je važnost HRT-a kao javnog medija koji emitira i sadržaje koji nisu nužno komercijalno isplativi te istaknula da HRT treba biti neovisan od bilo kakvog utjecaja politike kao i komercijalnih interesa.

Na nužnu neovisnost HRT-a upozorio je i Milorad Pupovac (SDSS) najavivši amandman kojim njegova stranka traži da mišljenje novinara i urednika pri izboru glavnih urednika na HRT-u, bude obvezujuće.

Prema prijedlogu zakona, objašnjava, pri izboru glavnih urednika mišljenje zaposlenih na HRT-u nije obvezujuće već savjetodavno pa ga se, kaže, Nadzorni odbor i Programsko vijeće ne trebaju držati.

"Mislim da više ne smijemo dozvoliti takvu praksu", kazao je Pupovac ocjenjujući kako bi njihov prijedlog pridonio unaprjeđenju novinarske odgovornosti i etike.

O prijedlogu zakona o HRT-u saborski će klubovi raspravu nastaviti nakon stanke.

(Hina) xrkor/xtr yln

An unhandled error has occurred. Reload 🗙