FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Zašto je SDSS glasovao protiv Zakona o HRT-u a HDZ i SDP za

Autor: rkor
ZAGREB, 3. prosinca 2010.(Hina) - Zastupnici SDSS-a danas su u Hrvatskom saboru glasovali protiv novog Zakona o HRT-u nezadovoljni smanjenjem minutaže za promidžbene poruke u udarnom terminu.

"Takvim pogodovanjem komercijalnim televizijama zapravo se ponašamo otprilike kako se ponašamo prema brodogradilištima, prema Ini, te HRT kao de facto jedinu proizvodnu medijsku kuću u zemlji dovodimo u situaciju da joj ograničavamo sredstva koja će imati po svojim proizvodnim kapacitetima", izjavio je novinarima predsjednik SDSS-ova Kluba Milorad Pupovac.

Velikom greškom smatra što se HRT "u kritično vrijeme poslovanja i konkurentnosti" dovodi u situaciju da mu se ugrožava izvor prihoda te se dovodi u neravnopravan položaj u odnosu prema komercijalnim televizijama. Pupovac opravdanim smatra prigovore na HRT-ovu poslovnu politiku, zapuštenost, nesređenost, ali naglašava da to nije razlog da se HRT kažnjava uskraćivanjem važnog izvora prihoda.

"S druge strane nitko ne pita ostvaruju li komercijalne televizije svoje programske sheme u skladu s koncesijama koje su dobili. Kao da to nije javni interes i javno pitanje", dodao je. Smanjenje minutaže s prvotno usuglašenih šest minuta reklama na četiri minute smatra "neeuropejskim". "Mislio sam da će HDZ i SDP doći do nekog dogovora, ali sad samo mogu kazati, parafrazirajući Krležu, 'sačuvaj me bože HDZ-ovog domoljublja i SDP-ovog liberalizma'", kazao je.

Upitan kako gleda na HDZ-ovo povlačenje amandmana kojim je predlagao šest umjesto četiri minute za promidžbene poruke, Pupovac je ocijenio da se radi o popuštanju pred pritiscima.

"SDP-ov pregovarač Stazić usuglasio je stavove s HDZ-ovom pregovaračima, ali je onda naknadno izvršen pritisak na nekoga u SDP-u i taj netko je onda promijenio pregovaračku poziciju Stazića. Kada je SDP to napravio, onda je HDZ rekao 'pa nećemo se ni mi zamjerati drugim medijima'. O tome se radi, radi se o pritisku'", ustvrdio je Pupovac.

HDZ i SDP zajednički su pak izglasali novi zakon.

Čelnik HDZ-ova Kluba Andrija Hebrang izjavio je da je HDZ amandman povukao, odnosno mišljenje promijenio, u cilju postizanja konsenzusa oko svih bitnih pitanja vezanih uz HRT. "Da se jedanput prestane politizirati i da to bude dobra poruka", rekao je. Upitan zašto je njegova stranka popustila SDP-u, odgovorio kako se HDZ predomislio nakon što je isto učinio i SDP.

"Mi smo se dogovorili da idemo zajedno sa šest minuta u kontitnuitetu, podonijeli smo amandman, a jučer na sjednici kluba SDP-a oni su promijenili mišljenje i to nas je natjeralo da mi povučemo amandman kako bi smo zadržali visoku razinu suglasja ljevice i desnice oko tog zakona", rekao je Hebrang.

Upitan zašto je HDZ popustio SDP-u kada izglasano rješenje ide na ruku komercijalnim televizijama, Hebrang je odgovorio kako je od toga bitnije da je zakon izglasan, i to konsenzusom, što je, ističe, poruka domaćoj i međunarodnoj javnosti.

Predsjednik SDP-ova Kluba Zoran Milanović ocijenio je kako je izglasavanjem zakona usvojeno kompromisno i

razumno rješenje jer, naglašava, na tržištu mora biti mjesta za sve, a malo više za one koji žive samo od tržišta i samo od komercijalnih prihoda.

"HRT je nacionalna institucija i njegove pristojbe i prihode jamčimo, oni ne dolaze u pitanje. HRT se mora mijenjati kao što se svaki subjekt mora mijenjati jer HRT za nas ostaje institucija", poručio je.

Istaknuo je da su nepotrebni negativni tonovi između javne i komercijalnih televizija dodavši da je SDP, kada je prije pola godine Vlada namjeravala umanjiti prihode HRT-a za 25 posto, "bio najglasniji u obrani HRT-a i protivio se jednom takvom nerazumnom aktu".

Protiv zakona glasovao je i zastupnik Hrvatskih laburista Dragutin Lesar koji je današnje izglasavanje prokomentirao riječima - "trgovci su toliko trgovali da su se pretrgovali".

Ustvrdio je da je smanjenjem minutaže za promidžbene poruke HRT-u godišnje oduzeto oko 100 milijuna kuna prihoda. "Sram ih bilo", poručio je HDZ-u i SDP-u.

(Hina) xrkor/xtr yvkn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙