FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

DHFR uputio otvoreno pismo Zoranu Milanoviću

Autor: vlar
ZAGREB, 6. prosinca 2010. (Hina) - Društvo hrvatskih filmskih redatelja (DHFR) uputilo je otvoreno pismo predsjedniku SDP-a Zoranu Milanoviću, smatrajući ga odgovornim, za povlačenje amandmana o minutaži reklamnog programa na javnoj televiziji, prilikom prošlotjednog donošenja novog zakona o HRT-u u Hrvatskom saboru.

"Mediji spekuliraju da ste upravo Vi inzistirali da se taj amandman povuče", navodi se u pismu, koje je danas dostavljeno Hini, te ističe šokiranost izjavom predsjednika Socijaldemokratske partije kako "na tržištu mora biti mjesta za sve, malo više za one koji žive samo od tržišta i samo od komercijalnih prihoda".

Milanović je tom izjavom, kako se navodi, dao prednost lakoj zabavi komercijalnih programa pred dječjim, dokumentarnim, obrazovnim, dramskim, glazbenim i drugim programima za koje građani Republike Hrvatske imaju javne potrebe, a koji uz to služe njegovanju izvornog audiovizualnog stvaralaštva, za što se na komercijalnim televizijama gotovo nimalo ne mari.

"Socijaldemokracija koja ne mari za javne potrebe građana, već daje prednost bogatim korporacijama, nema se pravo tako zvati", napominje se u pismu. Hrvatski filmski redatelji pitaju Milanovića da im objasni kakav tip socijaldemokracije on zapravo zastupa.

Povod za otvoreno pismo je donošenje Zakona o HRT-u, naročito povlačenje amandmana kojim se dopuštalo Hrvatskoj radioteleviziji emitiranje reklama u trajanju od šest minuta, između 18 i 22 sata.

U Društvu ističu važnost tog amandmana, koji je, kako navode, bio jedina šansa za opstanak javne televizije, koja bi proizvodila obrazovni, dječji, dokumentarni, dramski, glazbeni i druge programe koji pripadaju javnim potrebama građana Republike Hrvatske te omogućio širok raspon izvorne stvaralačke audiovizualne djelatnosti. Napominju i kako su na to više puta upozoravali kroz Koordinaciju za elektroničke medije Hrvatske udruge producenata i Društva hrvatskih filmskih redatelja.

"Na žalost, pobijedilo je lobiranje mnogo moćnijih od nas - bogatih korporacija s budžetima u milijardama kuna, a izgubile su javne potrebe građana Republike Hrvatske, jer HRT pripada upravo njima - građanima", navodi se u pismu i dodaje kako ih ne iznenađuje da je izglasan takav Zakon jer su kao i mnogi građani "svjesni da Republikom Hrvatskom zapravo diktiraju bogate korporacije". Pri tome se, kako napominju, previđa činjenica da komercijalne televizije ne poštuju ni ono malo obveza koje imaju prema hrvatskoj javnosti.

"Poštujemo gledatelje svih programa, ali ne razumijemo što je socijaldemokratsko u traženju da BigBrotheri, Top modeli i slične emisije imaju prednost pred koncertom Zagrebačkog kvarteta, Gruntovčanima, Malim mistom i Profesorom Balthazarom", stoji u pismu, koje su u ime DHFR-a potpisali Antonio Nuić, predsjednik, te članovi Upravnog odbora DHFR-a Vinko Brešan, Snježana Tribuson, Vlatka Vorkapić i Danilo Šerbedžija.

(Hina) pp/xvl ymc

An unhandled error has occurred. Reload 🗙