FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Zagreb: počeo filmski festival Human Rights

Autor: mkov
ZAGREB, 6. prosinca 2010. (Hina) - Projekcijom filma francuskoga redatelja Xaviera Beauvoisa "O ljudima i bogovima" u zagrebačkom kinu Europa večeras je počeo 8. filmski festival Human Rights - filmski festival o ljudskim pravima, koji se održava od 6. do 11. prosinca u Zagrebu te od 13. do 16. prosinca u Rijeci.

Na festivalu će biti prikazani igrani i dokumentarne filmovi, među njima i neki od od zapaženijih naslova ovogodišnje svjetske produkcije, kao i retrospektiva njemačkog redatelja Alexandera Klugea, koji će biti predstavljen i kao esejist.

Uz ine bit će prikazani i filmovi "Film Socijalizam" Jean-Luca Godarda, "Aurora" Cristija Puiuja i "Nitko nije čuo za perzijske mačke" iranskog autora Bahmana Ghobadija. Iz aktualne dokumentarne produkcije bit će prikazan višestruko nagrađivani film "Neprijatelji naroda" u režiji kambodžanskog novinara Theta Sambatha i britanskog autora Roba Lemkina, "La Isla: arhivi jedne tragedije" Austrijanca Ulija Stelznera, "Autobiografija Nicolaea Ceausescua" rumunjskog dokumentarista Andreija Ujice i "Jaffa, naranča iz pakla" Izraelca Eyala Sivana.

Beauvoisov film "O ljudima i bogovima" je canneski pobjednik, a redatelj donosi priču o skupini redovnika u alžirskim planinama, koji su se našli na udaru islamskih fundamentalista.

U suorganizaciji Centra za ljudska prava održat će se dvije rasprave, jedna o regionalnoj inicijativi za osnivanje međudržavne i nezavisne komisije za utvrđivanje javnog iznošenja činjenica o ratnim zločinima i drugim teškim povredama ljudskih prava u nekadašnjoj Jugoslaviji, uključivši i sudbinu nestalih, dok će se druga rasprava baviti odnosom javnosti i javnih medija.

Amnesty International Hrvatska će u sklopu festivala provesti globalnu kampanju simboličnog naziva "Apelmanija", kojom se pisanjem apela želi izraziti solidarnost sa žrtvama kršenja ljudskih prava diljem svijeta i nastoji utjecati na vlasti da spriječe kršenje prava pojedinaca ili skupina.

(Hina) xmkov ymć

An unhandled error has occurred. Reload 🗙