FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Human Rights Film Festival od 6. do 11. prosinca u Zagrebu

Autor: agrb
ZAGREB, 2. prosinca 2010. (Hina) - Osmi Human Rights Film Festival, festival filma o ljudskim pravima kojemu je javnost ovogodišnja središnja tema, održat će se od 6. do 11. prosinca u zagrebačkom kinu "Europa" i Dokukinu Croatia, te od 13. do 16. prosinca u Rijeci, najavljeno je na današnjoj konferenciji za novinare.

Filmski program Festivala donosi igrane i dokumentarne radove, predstavljajući neke od najzapaženijih naslova ovogodišnje svjetske produkcije te retrospektivu pionira njemačkog novog filma Alexandera Klugea, koji će biti predstavljen i kao istaknuti esejist.

Kao i dosad naš cilj je da festivalsku publiku potaknemo na drugi ili treći pogled, pa time i na daljnje razmišljanje i djelovanje koje želi bolje i drukčije, rekao je direktor HRFF-a Petar Milat.

Najavio je da Festival otvara canneski pobjednik, francuski igrani film "O ljudima i bogovima" Xaviera Beauvoisa, priča o skupini redovnika u planinama Alžira koji su se našli na udaru islamskih fundamentalista, a koji je nominiran i za Nagradu europske filmske akademije.

Prikazat će se, među ostalim, filmovi "Film Socijalizam" Jean-Luca Godarda, "Aurora" Cristija Puiuja i "Nitko nije čuo za perzijske mačke" iranskog autora Bahmana Ghobadija, te iz aktualne dokumentarne produkcije višestruko nagrađivani film "Neprijatelji naroda" u režiji kambodžanskog novinara Theta Sambatha i britanskog autora Roba Lemkina, "La Isla: arhivi jedne tragedije" Austrijanca Ulija Stelznera, "Autobiografija Nicolaea Ceausescua" rumunjskog dokumentarista Andreija Ujice i "Jaffa, naranča iz pakla" Izraelca Eyala Sivana.

Festival donosi i niz popratnih sadržaja, a posebnim programom obilježit će se Međunarodni dan ljudskih prava, 10. prosinca.

U suorganizaciji Centra za ljudska prava održat će se dvije rasprave, jedna o regionalnoj inicijativi za osnivanje međudržavne i nezavisne komisije za utvrđivanje javnog iznošenja činjenica o ratnim zločinima i drugim teškim povredama ljudskih prava u nekadašnjoj Jugoslaviji, uključivši i sudbinu nestalih, dok će se druga rasprava baviti odnosom javnosti i javnih medija.

Amnesty International Hrvatska će u sklopu Festivala provesti globalnu kampanju simboličnog naziva "Apelmanija" kojom se pisanjem apela želi izraziti solidarnost prema žrtvama kršenja ljudskih prava diljem svijeta i nastoji utjecati na vlasti da spriječe kršenje prava pojedinaca ili skupina.

Za samo zatvaranje festivala priredit će se glazbeni program s romskim reperom Muhom Blackstazyjem, koji govori o problemima s kojima se susreću Romi u Novom Sadu i Srbiji.

Filmski i popratni program Festival Human Rights Film Festivala je besplatan, a održava se u organizaciji Multimedijalnog instituta i Udruženja za razvoj kulture "URK".

(Hina) xagrb ydd

An unhandled error has occurred. Reload 🗙