FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Simpozij o Sisačkoj biskupiji

Autor: zmalj
SISAK, 3. prosinca 2010. (Hina) - U nazočnosti kardinala i zagrebačkog nadbiskupa Josipa Bozanića, u Sisku je počeo dvodnevni simpozij "Antiquam Fidem" kojim Sisačka biskupija obilježava prvu obljetnicu ponovne uspostave.

Na simpoziju, koji organiziraju Sisačka biskupija i Katolički bogoslovni fakultet Sveučilišta u Zagrebu pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i grada Siska, sudjeluje 26 uglednih hrvatskih znanstvenika, od kojih četiri akademika, koji će u dva dana predstaviti ulogu te biskupije kroz različite povijesne etape i tematske cjeline, od drevne Siscije preko srednjovjekovnog razdoblja do tema vezanih uz povijest umjetnosti i suvremenu povijest 20. i 21. stoljeća.

Kardinal Bozanić čestitao je sisačkome biskupu Vladi Košiću i Sisačkoj biskupiji što je samo godinu dana pošto je papa Benedikt XVI. donio bulu "Antiquam fidem" o ponovnoj uspostavi drevne Sisačke biskupije organiziran tako bogat i sadržajan simpozij.

Simpozij će svjedočiti o drevnoj vjeri koja je u Sisku duboko zasađena u prvim stoljećima kršćanstva, rekao je kardinal Bozanić, ističući da je to temelj na kojem je obnovljena drevna i slavna Sisačka biskupija.

"Drago mi je da se povijest i sadašnjost povezuju, da se sazna što je ovdje u Sisku bilo, što se ovdje u povijesti događalo i što je temelj današnjice, što se sada radi", kazao je kardinal u uvodnome govoru čestitajući sisačkome biskupu i svim svećenicima i vjernicima Sisačke biskupije na onome što je za godinu dana napravljeno i pokrenuto.

"Živimo u vrijeme nove evangelizacije i upravo je to zadatak Sisačke biskupije - na drevnim i slavnim temeljima Sisačka biskupija danas je pozvana provoditi novu evangelizaciju", rekao je kardinal Josip Bozanić.

Simpozij je otvorio njegov organizator, sisački biskup Vlado Košić, koji je naveo da je cilj tog simpozija pokušati prikazati bogatu baštinu na kojoj se temelji Sisačka biskupija.

"Ovdje u Sisku govori povijest, u Sisku progovara njegova kultura, Sisak je baština koja nas obvezuje da prikažemo drevnost vjere i baštine u ovome gradu", istaknuo je biskup Košić.

Na skupu su bili apostolski nuncij u Republici Hrvatskoj Marijo Roberto Cassari, veleposlanik Republike Hrvatske pri Svetoj Stolici Emilio Marin, više hrvatskih biskupa, sisački paroh Petar Olujić, predstavnici Sisačko-moslavačke županije, grada Siska, gradova i općina iz Sisačke biskupije.

Skup sutra nastavlja rad, a obilježavanje prve obljetnice ponovne uspostave Sisačke biskupije završit će u nedjelju, 5. prosinca, kada će u katedrali Uzvišenja Svetog Križa u Sisku euharistijsko slavlje predvoditi sisački biskup Vlado Košić.

(Hina) xzmalj ydd

An unhandled error has occurred. Reload 🗙