FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Kazališni projekt "Pozor, pioniri" u Braunschweigu i Zagrebu

Autor: agrb
ZAGREB, 3. prosinca 2010. (Hina) - Kao uvod u kazališni projekt "Pozor, pioniri" Zagrebačkoga kazališta mladih (ZKM) i Gradskog kazališta u Braunschweigu, večeras će se u tom njemačkom kazalištu izvesti predstava "Zagrebački pentagram" u režiji Paola Magellija, izvijestio je ZKM.

Dvogodišnji koprodukcijski projekt, koji financira Njemačka kulturna zaklada, temelji se na malo poznatoj činjenici da je grof Zeppelin, pionir zrakoplovstva, nacrte za svoju letjelicu otkupio od zagrebačkog izumitelja Davida Schwarza. Taj povijesni događaj bio je polazište za istraživanje poveznica između znanosti, politike, te vojnih i financijskih interesa, što će rezultirati dvjema predstavama u svakom od kazališta u projektu, stoji u priopćenju.

Dok će se kazališni tim u Braunschweigu baviti tragičnom životnom pričom o Davidu Schwarzu, zagrebački će tim istraživati aktualnu samopredodžbu znastvenika, dodaje se.

Uz uzajamne izvedbe dvaju kazališna komada, sastavni dio suradnje je kazališni projekt "Radionica izuma" za mlade, te razmjena umjetničkog osoblja, a od 3. do 5. prosinca u Braunschweigu će se održati radionica na kojoj će sudjelovati dramski pisci, redatelji i scenografi obaju projekata.

U Braunschweigu će se, u okviru festivala Theaterformen 2012., premijerno izvesti novo djelo Ivane Sajko u režiji Daniele Loeffner, a Ivica Buljan će u ZKM-u postaviti novo djelo njemačkih dramatičarki Julie Zeh i Charlotte Ross, u suradnji s hrvatskim slikarom Lovrom Artukovićem koji će osmisliti scenografiju. I ta će predstava praizvedbu imati u sklopu istoga festivala.

ZKM je prvo i jedino hrvatsko kazalište čiji je rad prepoznalo njemačko Ministarstvo kulture i Ministarstvo vanjskih poslova, te je u jakoj konkurenciji uvršteno u 15 projekata koje financijski podupire Kulturna zaklada Savezne Republike Njemačke u sklopu Fonda Wanderlust, ističe se u priopćenju.

(Hina) pp/agrb ymc

An unhandled error has occurred. Reload 🗙