FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Dani arbitraže i mirenja u HGK

Autor: tper
ZAGREB, 2. prosinca 2010. (Hina) - Arbitraža i mirenje mogu rasteretiti klasične sudove, smanjiti broj sudskih predmeta te pomoći da mnoštvo predmeta uopće ne dođe na sud, istaknuto je na 18. hrvatskim danima arbitraže i mirenja u Hrvatskoj gospodarskoj komori (HGK).

Organizatori savjetovanja su Stalno izbrano sudište pri HGK, Hrvatska arbitražna udruga i Centar za mirenje pri HGK.

Predsjednik Stalnog izbranog sudišta pri HGK Mihajlo Dika je istaknuo kako je potrebno maksimalno podržati arbitražu i mirenje i to tako da postanu realna snaga u afirmaciji Hrvatske kao pravne države.

Državni tajnik u Ministarstvu pravosuđa Damir Kontrec je naglasio kako ministarstvo podržava alternativne načine rješavanja sporova arbitražom i mirenjem, koji mogu pridonijeti razvijanju kulture dijaloga te smanjivanju broja sudskih sporova.

Arbitraža i mirenje potrebni su kako bi se smanjio pritisak na trgovačko sudstvo, kazao je predsjednik Visokog trgovačkog suda Mario Vukelić napominjući kako su problemi s kojima se susreću trgovački sudovi porast predmeta. Tako je zabilježeno 65 postotno povećanje parničnih predmeta te 45 postotno povećanje stečajnih predmeta.

U tom su smislu potrebni alternativni načini rješavanja sporova kako bi se smanjio pritisak na sudstvo, kazao je.

Stalno izbrano sudište pri HGK skrbi o organizaciji i provedbi suđenja te je najpropulzivnija institucija među zemljama regije. Godišnje se provodi rješavanje od 30 do 50 sporova, a lani je bilo više od 100 arbitražnih predmeta u vrijednosti većoj od 300 milijuna kuna. Ove se godine rješavaju 43 predmeta čija vrijednost za 100 milijuna kuna premašuje vrijednost prošlogodišnjih. U okviru Centra za mirenje pri HGK godišnje se rješava desetak predmeta mirenja s tendencijom rasta, istaknuto je.

Na dvodnevnom skupu koji je okupio stotinjak sudionika biti će riječi o novim arbitražnim pravilima UN-ove komisije za arbitražu i pravila o izvođenju dokaza u međunarodnoj arbitraži, međunarodnoj investicijskoj arbitraži, praktičnoj primjeni Zakona o arbitraži itd.

U sklopu savjetovanja je predstavljeno 17. izdanje godišnjaka Croatian Arbitration Yearbook, jedinog časopisa koji sustavno prati arbitražu i bavi se aktualnostima na razini domaćeg i regionalnog prava.

(Hina) xtp yds

An unhandled error has occurred. Reload 🗙