FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

HGK nagrađena na moskovskom sajmu namještaja

Autor: nbrc
ZAGREB, 26. studenog 2010. (Hina) - Hrvatska gospodarska komora (HGK) dobitnik je diplome za najbolje dizajnirani štand na Međunarodnom sajmu namještaja MEBEL 2010. koji se održavao od 22. do 26. studenoga u Moskvi, a na kojem je nastupilo više od tisuću izlagača iz 29 zemalja, priopćeno je danas iz HGK.

Na tom najvećem sajmu namještaja u Rusiji i istočnoj Europi nastupilo je sedam hrvatskih proizvođača namještaja na zajedničkom štandu površine sto četvornih metara, a u organizaciji HGK te u suradnji s Ministarstvom regionalnog razvoja, šumarstva i vodnog gospodarstva i Ministarstvom gospodarstva, rada i poduzetništva.

Pomoćnik direktora Sektora za poljoprivredu, prehrambenu industriju i šumarstvo HGK Rajko Ružička ocijenio je kako je diploma na tom velikom sajmu i između toliko zemalja iznimna čast i potvrda da se ide u pravom smjeru.

"Dokaz da imamo proizvod koji vrijedi i koji se može prodati je veliki interes koji su hrvatski namještajci izazvali na ovome sajmu", rekao je Ružička.

Po njegovim riječima, za hrvatski namještaj naviše su se interesirali saloni namještaja, individualni kupci te arhitekti koji se bave opremanjem objekata.

Prvi kontakt na ovom tržištu s kojeg smo izbivali skoro 20 godina je uspostavljen. Povratak na ovo veliko i zahtjevno tržište neće biti jednostavan pogotovo zato što u Moskvi nema centralne pozicije za distribuciju našeg namještaja, no Rusija je oduvijek bila tradicionalno sklona hrvatskom namještaju i slavonskom hrastu, a mi imao namještaj koji može biti konkurentan, ističe Ružička.

Na sajmu MEBEL 2010. sudjelovale su tvrtke Brestovac, Ciprijanović, Spin Valis, DIN Novoselec, Lazingrad, Olimp Magnetica i Lupino.

Po ranije objavljenim podacima HGK, hrvatska već dulji niz godina izvozom drva, drvnih proizvoda i namještaja ostvaruje vanjskotrgovinski suficit, koji je u 2009. iznosio 100 milijuna američkih dolara. U prvih osam mjeseci ove godine u odnosu na isto razdoblje lani izvoz je povećan za 11 posto, a uvoz smanjen za 20 posto, što je rezultiralo povećanjem vanjskotrgovinskog suficita na 176 milijuna dolara.

Podaci o izvozu i uvozu namještaja pokazuju pak deficit, ali je rastom izvoza za 13 posto, a padom uvoza za 21 posto u prvih osam mjeseci ove godine u odnosu na isto razdoblje lani, taj deficit smanjen na dva milijuna dolara. U prvih osam mjeseci ove godine izvezeno je namještaja za gotovo 200 milijuna dolara.

(Hina) xbn yds

An unhandled error has occurred. Reload 🗙