FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Split: stipendije učenicima i studentima budućim pomorcima

Autor: pgas
SPLIT, 26. studenog 2010. (Hina) - Državni tajnik za more u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture Mario Babić potpisao je danas u Splitu ugovore o dodjeli 49 učeničkih i 19 studenstkih stipendija, a tom je prigodom najavio i izmjene Pomorskog zakonika kojima bi se omogućile porezne olakšice brodarima.

"Jedna od mjera koju ćemo poduzeti je izmjena i dopuna Pomorskog zakonika gdje predviđamo manju stopu poreza za brodare", kazao je Babić objašnjavajući kako je uvjet za ulazak brodara u taj sustav ukrcaj određenog broja vježbanika palube, pomorskih kadeta i strojara kako bi se na taj način mladim pomorcima osigurao posao.

Podsjetio je također da je zakonskim izmjenama u sustav zdravstvenog i socijalnog osiguranja uključeno 12.800 hrvatskih pomoraca koji su u međunarodnoj plovidbi.

Babić je rekao da će se izmjenama i dopunama pravilnika o zvanjima omogućiti pomorcima koji su završili srednju školu i plovili godinu dana i koji imaju tri godine godine plovidbe kao časnik da dodatnim šestomjesečnim obrazovanjem na fakultetu (pomorskom) polažu ispit za zapovjednika, odnosno upravitelja stroja za strojeve iznad 3.000 kilovata.

Pri tom je naglasio kako studiranje i završetak Pomorskog fakulteta ostaje temeljni put do stjecanja najviših zvanja te stoga Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture i daje stipendije za studiranje na pomorskim fakultetima.

Babić je danas na trajektu "Jadran" u splitskoj gradskoj luci potpisao ugovore o stipendiranju 49 učenika srednje Pomorske škole i 19 studenata Pomorskog fakulteta u tom gradu za školsku 2010./2011. godinu.

Temeljem toga studenti će primati stipendiju od 1.200 kuna mjesečno, a učenici 800 kuna mjesečno.

To je dio od ukupno 182 učeničke i 60 studentskih stipendija što će ih Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture izdvojiti za školsku i akademsku 2010./2011. godinu u Hrvatskoj.

Za stipendiranje budućih pomoraca Ministarstvo je u ovoj godini osiguralo 6,1 milijun kuna, a u ovom trenutku stipendije prima oko 520 učenika i studenata.

Projekt stipendiranja provodi se petu godinu za redom u cilju porasta interesa za pomorska zvanja i razvoja hrvatskog brodarstva, a Babić kaže kako je u tom razdoblju za stipendiranje učenika i studenata, budućih pomoraca izdvojeno 15 milijuna kuna.

"Iznimno je važno usavršavati buduće pomorce i ulagati u njih jer ljudski čimbenik je uzrok više od 75 posto pomorskih nezgoda u svijetu", kazao je Babić.

(Hina) xpgas ybn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙