FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ZSE: optimizam sa svjetskih burzi potiče rast treći dan zaredom

Autor: neba
ZAGREB, 2. prosinca 2010. (Hina) - Pozitivno raspoloženje sa svjetskih burzi danas bi na Zagrebačkoj burzi moglo potaknuti daljnji oporavak Crobexa s najnižih razina u više od godinu dana, no vjerojatno uz i dalje nizak obujam trgovanja.

Od 9 analitičara brokerskih tvrtki, koji su sudjelovali u Hininoj anketi, njih 6 danas očekuje porast Crobexa, a 3 stagnaciju.

Crobex indeks jučer je zabilježio dobitak, drugi dan zaredom, i to za 0,46 posto, na 1.795 bodova. Crobex10 ojačao je 0,16 posto, na 955 bodova.

Redovni promet iznosio je oko 14 milijuna kuna, otprilike kao i dan prije.

„Na domaćem tržištu danas očekujem nastavak rasta Crobexa s najnižih razina u posljednjih godinu dana“, ističe Tamas Nagy, voditelj trgovanja u investicijskom društvu Abacus brokeri.

Kako dodaje, u posljednja dva dana svjedočili smo tehničkom odbijancu Crobexa s njegove najniže ovogodišnje razine od 1.772 boda.

„Pad Crobexa prilično je zabrinjavajući, pogledamo li izvedbu najvažnijih svjetskih tržišta kapitala, koja od početka godine bilježe dobitke. Većih pomaka na domaćem tržištu i dalje nema, niti očekujem da će ih biti do kraja godine. Čini se da bi investitori najradije već sada, i prije nove godine, okrenuli novu stranicu“, ocjenjuje Nagy.

Sa svjetskih burzi, pak, i danas stižu pozitivni signali. Ohrabrujući makroekonomski podaci i ublažavanje strahovanja od širenja dužničke krize u eurozoni potaknuli su u srijedu na Wall Streetu rast cijena dionica za više od 2 posto, što je njihov najveći dnevni skok od početka rujna.

Ublažavanje strahovanja od širenja dužničke krize u eurozoni uslijedio je nakon što je predsjednik Europske središnje banke Jean-Claude Trichet naznačio da bi banka mogla kupovati državne obveznice zemalja Europske Unije.

I na azijskim te europskim burzama zbog toga su jutros cijene dionica snažno porasle.

„Na svjetskim je burzama i ovoga tjedna nastavljena iznimna volatilnost cijena. Strahovi od širenja dužničke krize u eurozoni i napetosti na korejskom poluotoku koje su još daleko od smirivanja, odnedavno su začinjene aferom povezanom s curenjem diplomatske pošte na Wikileaksu, posebice najavom objave tajnih podataka koje bi mogle razotkriti loše poslovne prakse u najvećim američkim bankama. No, ako se po jutru dan poznaje, dobra izvedba na inozemnim tržištima prvih dana prosinca najavljuje iznimno dobar mjesec“, kaže Nagy.

Dodaje i da brza reakcija Europske unije na sprječavanje širenja dužničke krize u perifernim članicama eurozone posljednjih dana utječe na smirivanje strahova investitora na svjetskih burzama.

„U fokusu investitora na europskim burzama danas će biti objava podataka o bruto domaćem proizvodu eurozone u trećem tromjesečju, pri čemu ekonomisti procjenjuju njegov rast za 0,4 posto, kao i odluka Europske središnje banke o kamatnim stopama i mogućoj kupnji državnih obveznica članica eurozone“, kaže Nagy.

Na američkim burzama, pak, u fokusu investitora ponajviše će biti novi podaci s tržišta rada u SAD-u, koji će biti objavljeni u petak. Procjenjuje se da je u studenome otvoreno 145.000 novih radnih mjesta.

„Bude li taj podatak u skladu s očekivanjima, bit će dobra podloga za daljnji uzlet cijena dionica na Wall Streetu“, zaključuje Nagy.

(Hina) xsbo yneba

An unhandled error has occurred. Reload 🗙