FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Drniš: obilježena 19. obljetnica 142. brigade HV-a

Autor: nkot
DRNIŠ, 1. prosinca 2010. (Hina) - Raznim prigodnim događanjima u Drnišu je obilježena 19. obljetnica 142. brigade Hrvatske vojske, a danas na obljetnicu ustroja služena je misa i položeni su vijenci u spomen na poginule pripadnike brigade.

Osim članova obitelji poginulih i pripadnika te ratne postrojbe središnjem obilježavanju nazočili su ministar obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Tomislav Ivić, saborski zastupnik Josip Đakić te drniški gradonačelnik Ante Dželalija.

Središnje obilježavanje počelo je polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća podno središnjeg križa podignuta u dvorištu crkve Gospe od Ružarija u spomen na poginule branitelje toga kraja, a potom je služena misa, koju je predvodio fra Božo Morić. U prigodnoj propovijedi istaknuo je važnost očuvanja uspomene na sve žrtve u Domovinskom ratu i dostojanstva hrvatskih branitelja te pozvao na zajedništvo u duhu vjere.

Na kraju misnog slavlja okupljenima se obratio ministar obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Tomislav Ivić koji je kazao da se došao pokloniti žrtvi hrabrih hrvatskih branitelja iz drniškoga kraja. "Da nije bilo njih i njihove žrtve, nikad ne bi bilo ni slobodne, neovisne, demokratske, a sutra i europske Hrvatske“, poručio je, istaknuvši kako se uvijek trebamo sjećati svih poginulih hrvatskih branitelja i zahvaljivati na njihovoj žrtvi za domovinu.

U ime domaćina prigodni govor održao je i gradonačelnik Dželalija koji je podsjetio na teško stradanje toga kraja u Domovinskom ratu te izrazio zadovoljstvo što su se mnogi Drnišani vratili iz progonstva.

Drniška brigada uspješno je obavila sve zadaće tijekom Domovinskog rata, zbog čega su brojni pripadnici postrojbe odlikovani, nagrađeni i pohvaljeni. Kroz postrojbu je prošlo oko sedam tisuća branitelja, od kojih je 38 poginulo i oko stotinu ranjeno.

(Hina) xavuk ydd

An unhandled error has occurred. Reload 🗙