FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Zagreb: Srčana obilježila 60 godina rada

Autor: tmar
ZAGREB, 24. studenog 2010. (Hina) - Poliklinika za prevenciju kardiovaskularnih bolesti i rehabilitaciju, poznatija kao Srčana, obilježila je danas 60. obljetnicu rada tijekom kojih je postala jedna od vodećih zdravstvenih ustanova za prevenciju srčanih bolesti, koje su glavni uzročnik smrti u Hrvatskoj i svijetu.

Dugogodišnja ravnateljica Srčane prof. Mirjana Jembrek Gostović istaknula je na prigodnoj svečanosti kako danas obilježavaju 60 godina entuzijazma i rada svih djelatnika Srčane, koji su zadovoljni s poslom ali ne i rezultatima jer su srčane bolesti i dalje ubojica broj jedan.

U Srčanoj danas radi 75 zaposlenika, među kojima su 63 zdravstvena djelatnika, a od 21 liječnika 14 su subspecijalisti kardiolozi.

U ustanovi, koja je otvorena Zagrepčanima ali i pacijentima iz ostalih dijelova Hrvatske, godišnje se obavi više od 30.000 pregleda, preko 40.000 pretraga EKG-om, 14 tisuća ultrazvučnih pregleda, 8.000 ergometrijskim testiranja te više od 3.000 laboratorijskih pretraga.

"Današnja poliklinika počela je svoj rad 1950. kao dispanzer za bolesti srca u Draškovićevoj ulici zbog već tada velikog broja srčanih bolesnika. Zadaća joj je stoga bila baviti se srčanim bolesnicima nakon njihova liječenja, voditi evidenciju i proučavati uzroke tako naglog porasta kardiovaskularnih bolesti", kazala je prof. Jambrek.

Srčana danas djeluje na dvije lokacije - u Draškovićevoj i u Sigetu te je opremljena najsuvremenijom opremom za liječenje i rehabilitaciju bolesnika s bolestima srca.

Djelatnicima su 60. obljetnicu čestitali predsjednik Gradske skupštine Boris Šprem i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić.

"Srčana uživa ugled vodeće zagrebačke ustanove za prevenciju i rehabilitaciju kardiovaskularnih bolesti i djelatnicima zahvaljujem za svaki spašeni život i pravodobnu intervenciju", rekao je Bandić izrazivši spremnost gradske uprave da i dalje ulaže u nabavku suvremene medicinske opreme.

Predsjednik Gradske skupštine Šprem rekao je kako Zagreb mora prednjačiti pružanju zdravstvene skrbi svim svojim građanima te učiniti sve da se očuva Zagreb kao zdravi grad.

(Hina) xmt ysp

An unhandled error has occurred. Reload 🗙