FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Preporod: srednjoškolski pregovarački odbor utemeljen na zloporabama

Autor: tkol
ZAGREB 1. prosinca 2010. (Hina) - Sindikat zaposlenika u hrvatskome školstvu Preporod poručio je u današnjem priopćenju kako je odluka Gospodarsko-socijalnog vijeća o sastavljanju peteročlanoga srednjoškolskog pregovaračkog odbora bez predstavnika tog sindikata utemeljena na mnogim zloporabama koje grubo diskreditiraju i kompromitiraju ponajprije potpisnike odluke - Božidara Kalmetu, Damira Kuštraka i Zdenka Mučnjaka te cjelokupan sustav funkcioniranja pravne države i partnerskog odnosa sindikata i vlasti.

Sindikat ističe da mu u postupku donošenja sramotne odluke nije omogućen čak ni uvid u pristiglu dokumentaciju iz srednjoškolskih ustanova kako bi se utvrdila vjerodostojnost podataka na temelju kojih je eliminiran iz pregovaračkog odbora sindikata. Uvidom bi se, ocjenjuje Preporod, utvrdilo da po broju članova njegov predstavnik može i mora sudjelovati čak i u radu peteročlanoga pregovaračkog odbora.

Odluka Gospodarsko-socijalnog vijeća nije utemeljena na provjerljivim i točnim podacima, nego je rezultat najobičnije ucjene Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama, koji je isključivanje Preporoda iz pregovaračkog odbora postavio kao uvjet za početak pregovora o novomu srednjoškolskom kolektivnom ugovoru, smatra Preporod.

Donošenjem zakona o sindikalnoj reprezentativnosti smanjila bi se mogućnost pregovaračkog favoriziranja pojedinih sindikata, ističe Preporod i zaključuje kako to, međutim, ne odgovara ni predstavnicima vlasti ni predstavnicima poslodavaca, a ni predstavnicima pojedinih sindikata.

(Hina) xpp/xkt yln

An unhandled error has occurred. Reload 🗙