FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sindikat Radija 101: ne uređujemo program, samo uskraćujemo svoj rad

Autor: mvra
ZAGREB, 1. prosinca 2010. (Hina) - Glavni povjerenik Sindikata novinara Hrvatske (SNH) Goran Bernobić odbacio je danas tvrdnje uprave radija da je sindikat stupanjem u štrajk preuzeo, suprotno Zakonu o radu, uređivanje programa i ocjenu da je riječ o "čistoj revoluciji".

"Od 35 stalno zaposlenih u svim redakcijama štrajku se zasad odazvalo njih 28, a pridružilo im se i 10-ak honoraraca", kazao je Hini Bernobić, dodavši da u štrajku sudjeluju članovi podružnice SNH i ostali djelatnici koji su se dobrovoljno priključili.

Štrajk je započet zbog neisplate plaća. U štrajku sudjeluju članovi podružnice SNH-a i svi djelatnici koji se dobrovoljno priključe, a trajat će do ispunjena zahtjeva, odnosno dok štrajkaški odbor ne odluči drugačije, kaže Bernobić, odbacujući tvrdnju uprave da su organizatori štrajka preuzeli program i da ga, suprotno Zakonu o radu, uređuju. "Mi samo uskraćujemo vlastiti rad", objasnio je glavni sindikalni povjerenik na Radiju 101 koji od jutros emitira samo svoje reklamne đinglove.

Kazao je da nitko od onih koji se nisu priključili štrajku nije na svojem radnom mjestu niti je itko od njih došao s materijalom spremnim za emitiranje.

"Stoga ne stoje tvrdnje uprave da su štrajkaši ostalim radnicima uskratili pravo na rad. Oni su sami odlučili ne raditi, napustili su zgradu i nitko od njih nije izrazio želju da bi radio. Nikome nismo uskratili rad i nitko nikoga nije tjerao na štrajk", kazao je Bernobić, ustvrdivši da je štrajk zakonit.

Po njegovim riječima, uprava je prema Zakonu o radu morala predočiti sindikatu prije postupka mirenja popis nužnih poslova tijekom štrajka kako bi se sa sindikatom o tome usuglasila ali to nije učinila. Ne postoji popis nužnih poslova, mi smo se obvezali tijekom dana održavati tim radi emitiranja eventualnih izvanrednih vijesti.

Sindikalna podružnica Radija 101 objavila je i priopćenje u kojem navodi da je, uz neisplatu plaće, razlog štrajka i što uprava nije ispoštovala potpisani Sporazum sa sindikatom i isplatila naknade za rad, odnosno pozajmice i honorare za lipanj do kraja listopada, a za srpanj i kolovoz do kraja studenog.

"Kako Uprava nije ispunila preuzete obveze, a službeni proces mirenja je okončan neuspješno, stečeni su svi zakonski uvjeti za štrajk", navodi se u priopćenju i zaključuje da je štrajk organiziran sukladno odredbama Zakona o radu ta da stoga organiziranje i sudjelovanje u tako organiziranom štrajku ne predstavlja povredu Ugovora o radu.

Danas u 17 sati najavljena je Skupština Radija 101.

(Hina) xmvr yso

An unhandled error has occurred. Reload 🗙