FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Najava - Gospodarstvo - za srijedu, 1. prosinca

Autor: dsta
ZAGREB, 1. prosinca 2010. (Hina) - Najavljujemo važnije događaje za srijedu, 1. prosinca.

ZAGREB - Deloitte i Ipsos Puls na konferenciji za novinare objavit će listu 10 vodećih maloprodajnih lanaca u Adria regiji. Na Deloitteovoj listi nalazi se i nekoliko hrvatskih kompanija koje su ove godine ostvarile zapažen plasman - vodeća mjesta prema prihodima od prodaje. Bit će predstavljena usporedba pozicije hrvatskih trgovačkih lanaca s onima u regiji, analiza maloprodajne površine hrvatskih trgovačkih lanaca itd. (10,00 sati, Deloitte, Zagreb Tower, Radnička cesta 80).

ZAGREB - Sindikalno povjerenstvo podružnice IPK Tvornice ulja Čepin i članovi Sindikata PPDIV-a najavili su javni prosvjed radnika IPK Tvornice ulje Čepin na zagrebačkom Trgu bana Josipa Jelačića i u Radićevoj ulici. Prosvjed je, kako ističu, pokušaj radnika da natjeraju sve odgovorne na rješavanje nastalog stanja te donošenja odluka kako bi se stvorili uvjeti za privatizaciju i nastavak rada te tvrtke. Poslovne banke blokirale su račune tvrtke zbog nepodmirenih kreditnih obveza od 52 milijuna kuna, a ovrha nad dionicama Uljare zaustavila je mogućnost privatizacije (11,00 sati, Trg bana Josipa Jelačića).

ZAGREB - Odjel za gospodarstvo Matice hrvatske organizira okrugli stol na temu "Devalvacija i njezini učinci". Na tom će se skupu, kako najavljuju organizatori, "nastojati osvijetliti problemi vezani uz mogućnost devalvacije, ponajviše s pozicije da ona nije pozitivna, ali ipak otvoreno govoreći o svim njezinim dobrim i lošim stranama uz pitanje - jesmo li svjesni učinka devalvacije ili bilo kojeg drugog oblika promjene vrijednosti nacionalne valute i prijeti li nam devalvacija i izvan volje onih koji o njoj odlučuju" (11,00 sati, Matica hrvatska, Ulica Matice hrvatske 2).

ZAGREB - Čelnici Zagrebačke županija predstavit će poduzetničke zone u županiji i prateći katalog. Zagrebačka županija trenutno ima dvadesetak poduzetničkih zona i time je, ocjenjuju u toj županiji, najatraktivnije i najpoželjnije mjesto ulaganja u Hrvatskoj (11,00 sati, hotel International, Miramarska 24).

ZAGREB - Predstavnici Delegacije EU u Hrvatskoj i Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju označit će početak provedbe twinning Light projekta "Potpora provedbi zajedničke organizacije poljoprivrednog tržišta". Cilj tog projekta je jačanje institucionalnih i operativnih kapaciteta Agencije za plaćanja u poljoprivredi kako bi se osigurala provedba EU Zajedničke organizacije tržišta za nekoliko poljoprivrednih proizvoda kada Hrvatska postane članica EU. Vrijednost projekta je 230 tisuća eura, a njegova će provedba trajati šest mjeseci (9,30 sati, Agencija za plaćanja u poljoprivredi, Ulica grada Vukovara 269 d, 4. kat).

ZAGREB - Predstavljanje knjige Trojezični rječnik bankarstva i financija, autora Mate Karačića. Riječ je o prvom trojezičnom rječniku u regiji koji sadrži 65 tisuća natuknica. Rječnik se sastoji od Hrvatsko-englesko-njemačkog, Englesko-njemačko-hrvatskog i Njemačko-englesko-hrvatskog rječnika od kojih svaki stupac sadržava natuknice iz bankarskoga, financijskog i burzovnog poslovanja, te od posebnog dodatka. (12,00 sati, Hypo Centar, Slavonska avenija 6).

ZAGREB - Hrvatski robni izvoz iskazan u kunama, u prvih deset mjeseci ove godine povećan je za 15,9 posto, dok je uvoz smanjen za 3,8 posto, a pokrivenost uvoza izvozom iznosi 59 posto, pokazuju privremeni podaci Državnog zavoda za statistiku. Hrvatski robni izvoz iskazan u kunama, u prvih deset mjeseci iznosio je 53,2 milijarde kuna, a uvoz je ostvaren u ukupnom iznosu od 90 milijardi kuna. Deficit u robnoj razmjeni s inozemstvom od 36,9 milijardi kuna za 22,8 posto je manji nego u istom razdoblju lani. Na rast izvoza ponajviše je utjecao porast isporuka u inozemstvo pojednih djelatnosti iz prerađivačke industrije, koja je u cjelini ostvarila porast izvoza, izraženog u eurima, za 19,6 posto, na 6,66 milijardi eura. Pritom najveći rast izvoza bilježi proizvodnja ostalih prijevoznih sredstava, pod kojim statistika vodi brodogradnju. Izvoz je u toj djelatnosti u prvih deset mjeseci iznosio 1,03 milijardi eura, što je porast za 68,8 posto u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje.

dežurne urednice:

prije podne: Nevenka Brčić

poslije podne: Davorka Stanešić

tel: 01/ 4808 680

fax: 01/ 4808 821

e-mail: gospodarstvo@hina.hr

(Hina) xtp yds

An unhandled error has occurred. Reload 🗙