FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sindikat peticijom protiv privatizacije pomoćno-tehničkih poslova u državnim tijelima

Autor: dmar
ZAGREB, 16. studenog 2010. (Hina) - Sindikat državnih i lokalnih službenika i namještenika Hrvatske pozvao je danas sve zaposlene u državnoj upravi na potpisivanje peticije protiv privatizacije pomoćno-tehničkih poslova i iskazivanje solidarnosti s namještenicima nošenjem bedža "I ja sam namještenik (nisam na prodaju)".

Akcija počinje sutra u Hrvatskom saboru, kako bi se oni koji donose zakone na vrijeme senzibilizirali za sudbinu namještenika čiji rad im omogućava obavljanje odgovornog zastupničkog posla i zakonski prijedlog koji bi im se uskoro mogao naći na zastupničkoj klupi, ističe sindikat u priopćenju.

Sindikat se protivi privatizaciji pomoćno-tehničkih poslova (čišćenje, održavanje, ugostiteljske usluge) u državnim tijelima na način kako to predviđa prijedlog izmjena Zakona o državnim službenicima.

Sindikat smatra da se neograničenom privatizacijom pomoćno-tehničkih poslova koje u državnim tijelima obavljaju namještenici narušava podjela poslova u državnoj službi utvrđena Zakonom o sustavu državne uprave i Zakonom o državnim službenicima i nastavlja s raslojavanjem hrvatskih građana na one koji o radničkim pravima mogu kolektivno pregovarati, druge koji mogu biti sretni ako uopće imaju posao, te rezervnu armiju nezaposlenih koji im "dahću za vratom".

Ti propisi utvrđuju da poslove u državnim tijelima obavljaju državni službenici i namještenici, s mogućnošću da se ograničeni dio (do dva posto mase sredstava za plaće) povjeri pružateljima usluga izvan državne službe, a predložene izmjene zakona omogućavaju da povjeravanje poslova vanjskim pružateljima usluga postane pravilo kad su u pitanju pomoćno-tehnički poslovi.

Sindikat upozorava da se time trošak za plaće namještenika samo pretvara u trošak za usluge i istovremeno otvara prostor za namještenje poslova privatnim tvrtkama - satelitima političkih stranaka ili pak tvrtkama u vlasništvu rođaka i prijatelja politički postavljenih dužnosnika.

Za namještenike ova pretvorba znači otkaz ili preuzimanje od privatnih tvrtki uz manje plaće i nemogućnost ugovaranja radničkih prava u procesu kolektivnih pregovora.

Umjesto toga, sindikat predlaže formiranje državne uprave za pomoćno-tehničke poslove koja bi za potrebe državnih tijela organizirala racionalno i učinkovito obavljanje pomoćno-tehničkih poslova potrebnih za nesmetano funkcioniranje državnih tijela.

(Hina) pp/xmd ymd

An unhandled error has occurred. Reload 🗙