FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

De Villepin svjedok u istrazi francuske odgovornosti za napad u Karachiju

Autor: rtom
PARIZ, 30. studenog 2010. (Hina/AFP) - Bivši francuski premijer Dominique de Villepin u utorak je svjedočio na sudu u "aferi Karachi" o mogućoj odgovornosti bivše vlade za napad u kojem je 2002., ubijeno 15 osoba, među njima 11 Francuza u pakistanskom gradu Karachiju.

Francuski sud istražuje navodnu korupciju u prodaji francuskih podmornica Pakistanu 1994. godine.

Za dobivanje tog posla Francuzi su pakistanskom partneru platili proviziju, što je u to vrijeme bilo zakonito, no protuzakonita je "kontraprovizija", povrat dijela tog novca na račun francuskih dužnosnika.

Sud istražuje je li napad u Karachiju 2002., u kojem je među žrtvama 11 Francuza zaposlenih na gradnji podmornica prodanih Pakistanu, zapravo osveta pakistanskog partnera zbog obustave isplate provizija.

Godine 1995., reviziju ugovora o prodaji oružja i isplatu provizija djelomice je obustavio bivši predsjednik Jacques Chirac, kojemu je de Villepin bio glavni suradnik.

Prekidom isplata provizija ukinute su i "kontraprovizije" kojima je, tvrde neki svjedoci, financirana izborna kampanja bivšeg premijera Edouarda Balladura, protukandidata Chiracu na predsjedničkim izborima 1995.

Balladur je odbacio bilo kakvo protuzakonito financiranje svoje kampanje.

(Hina) xrt ydgk

An unhandled error has occurred. Reload 🗙