FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Talabani odbija potpisati izvršenje smrtne kazne nad Tarikom Azizom

Autor: vkla
PARIZ, 17. studenog 2010. (Hina) - Irački predsjednik Džalal Talabani u srijedu je izjavio da "nikada neće potpisati" odluku o izvršenju smrtne kazne nad Tarikom Azizom, iračkim vicepremijerom u režimu Sadama Huseina, kojeg je 26. listopada irački sud osudio na smrtnu kaznu zbog progona islamističkih stranaka, javljaju agencije.

"Ne, neću potpisati nalog za pogubljenjem Tarika Aziza jer sam socijalist. Suosjećam s Azizijem jer je on irački kršćanin. Nadalje, on je stariji čovjek, ima više od 70 godina", rekao je Talabani, prenosi AFP.

Vatikan i Rusija, kao i neke druge zemlje koje se protive smrtnim kaznama, pozvali su iračke vlasti da ne izvrše smrtnu kaznu nad Azizijem zbog humanitarnih razloga.

Reuters piše da još uvijek nije posve jasno znači ovo Talabanijevo odbijanje da će Aziz biti pošteđen. Sadam Husein pogubljen je 2006. godine, a Talabani ni tada nije htio potpisati izvršenje kazne. No, u međuvremenu je došlo do promjene ustava i danas njegove ovlasti nisu iste kao za prvog mandata. Vodeći irački odvjetnici tumače da se po postojećem ustavu smrtne presude se ne mogu izvršiti bez odobrenja predsjednika države.

Prošle godine Aziz je osuđen na 15 godina zatvora zbog pogubljenja 42 trgovca u Bagdadu 1992. godine, dok je u odvojenom procesu osuđen na sedam godina zatvora zbog uloge u protjerivanju Kurda sa sjevera Iraka.

(Hina) xvk ydj

An unhandled error has occurred. Reload 🗙