FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Iran optužio dvojicu Nijemaca za špijunažu

Autor: rtom
ZAGREB/TEHERAN, 16. studenog 2010. (Hina) - Iran je u utorak optužio za špijunažu dvojicu Nijemaca uhićenih u listopadu dok su intervjuirali sina Iranke osuđene na smrt kamenovanjem, objavili su sudski izvori o slučaju koji bi uz nuklearni program mogao postati novi prijepor između Islamske Republike i Zapada.

Dvojicu Nijemaca, koji su u Iran ušli s turističkim vizama, sud je optužio da su predstavljajući se kao turisti ilegalno intervjuirali sina 43-godišnje Sakineh Moahamadi Aštijani, optužene za preljub i osuđene na smrt.

"Zločin špijunaže je dokazan", objavio je sud u Tabrizu gdje su dvojica muškaraca uhićena 10. listopada.

Špijunaža se u Iranu kažnjava vrlo strogo, čak i smrtnom kaznom.

Iranska televizija objavila je u ponedjeljak intervju s Nijemcima koji su navodno priznali da ih je angažirala iranska aktivistica u Njemačkoj, no njihove izjave prekrio je glas televizijskog voditelja, piše agencija AFP.

Aštiani, majku dvoje djece iranski sud tereti da je ljubavniku pomogla u ubojstvu njezina supruga. Iranski predsjednik Mahmud Ahmadinedžad tvrdi pak da ona nikada nije bila osuđena na smrt kamenovanjem, te optužuje Zapad za širenje neistina kako bi blatio Iran, piše Reuters.

Afera dodatno zaoštrava odnose Irana i Zapada koji trebaju idućih tjedana početi razgovarati o prijepornom iranskom nuklearnom programu.

Zapad sumnjiči Iran za razvoj atomske bombe, što službeni Teheran odbacuje i tvrdi da je svrha njegova nuklearnog programa isključivo civilna.

(Hina) xrt ydgk

An unhandled error has occurred. Reload 🗙