FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Orban: Francuski predsjednik podupire mađarsko predsjedanje EU-om i skori hrvatski ulazak

Autor: vmrs
PARIZ, 19. studenoga 2010. (Hina/MTI) - Mađarski premijer Viktor Orban razgovarao je u petak s francuskim predsjednikom Nicolasom Sarkozyjem o skorom mađarskom predsjedanju Europskom unijom, te o potrebi što skorijeg ulaska Hrvatske u Uniju.

Francuski predsjednik jasno je rekao da podupire mađarsko predsjedanje Europskom unijom u prvoj polovici 2011., izjavio je u petak mađarski premijer Viktor Orban nakon sastanka sa Sarkozyjem.

Tijekom jednosatna sastanka razgovarali su o nekima od najvažnijih pitanja u EU-u, rekao je Orban. "Obojica smo svjesni toga što je u igri u idućih šest mjeseci, to su pitanja od povijesne važnosti koja treba riješiti u EU-u tijekom mađarskoga predsjedanja", rekao je Orban.

Osim toga, "želimo da Hrvatska što prije postane dio EU-a", rekao je.

Sarkozy je Orbanu tijekom sastanka rekao da su velike francuske tvrtke s a znatnim ulaganjima u Mađarskoj zabrinute zbog razvoja poslovne atmosfere u toj zemlji, "osobito u vezi sa odnosima s nekim lokalnim vlastima", objavio je ured francuskoga predsjednika. Važno je da se francuske tvrtke "ne osjete diskriminiranima", rekao je Sarkozy koji se s mađarskim premijerom dogovorio da uskoro opet razgovaraju o toj temi.

Sarkozy je rekao da se mora razgovarti o mogućim sankcijama zemljama članicama koje krše odredbe o proračunskom deficitu i nacionalnome dugu, a dodao je i da su nužne male modifikacije lisabonskoga ugovora kako bi se zajamčio kontinuitet EU-ova sustava upravljanja krizom.

Sarkozy je potvrdio francusku potporu integraciji zemalja Balkana, a s Orbanom se složio da završetak pregovora s Hrvatskom nije daleko. No, važnije je postići "dobar sporazum", nego brz, dodao je.

(Hina) xvm ydgk

An unhandled error has occurred. Reload 🗙