FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

U Beogradu nastavljeno suđenje za ubojstvo Pukanića

Autor: ssai
BEOGRAD, 29. studenog 2010. (Hina) - U nastavku suđenja Sretenu Jociću, Željku Milovanoviću i Milenku Kuzmanoviću, beogradskom dijelu skupine optužene za ubojstvo suvlasnika "Nacionala" Ive Pukanića i njegova suradnika Nike Franjića, u ponedjeljak je videovezom iz Županijskoga suda u Zagrebu ispitano pet svjedoka, a za utorak je najavljeno ispitivanje krunskog svjedoka Tomislava Marjanovića.

Kako je prije najavio predsjednik sudskog vijeća Vladimir Vučinić, Marjanović je zatražio da njegovo svjedočenje ne bude otvoreno za javnost, o čemu će, kako je objašnjeno, sudsko vijeće naknadno odlučiti.

Na današnjem ročištu ispitani su djelatnici Pukanićeve tvrtke, koji su posvjedočili da su u trenutku eksplozije bili na svojim radnim mjestima u podrumu zgrade i da su bili lakše ranjeni te kako nemaju drugih izravnih spoznaja o događaju.

Ugostitelj Vedran Rodić posvjedočio je da su za večerom u njegovu restoranu Robert Matanić i Amir Mafalani te još jedan nepoznati mladić dogovarali da će ići pogledati neki motor, a Velimir Žak posvjedočio je kako su Matanić i Mafalani preko njegove tvrtke htjeli kupiti automobil na liesing.

Svjedok Dario Anić naveo je kako je policija u njegovoj kući u premetačini pronašla oružje. Objasnio je kako on za to nije znao te da je ono pripadalo Mataniću, koji je donio neke torbe, govoreći kako su u njima neke kućne stvari koje mu smetaju u stanu.

Odvjetnik prvooptuženoga Jocića, poznatog i kao Joca Amsterdam, uputio je primjedbu državnom odvjetništvu jer, po njegovu mišljenju, poziva svjedoke "koji ništa ne znaju" te time odugovlači postupak.

Posebno državno odvjetništvo u Beogradu podiglo je 26. listopada 2009. optužnicu protiv Sretena Jocića, Željka Milovanovića i Milenka Kuzmanovića zbog kaznenih djela zločinačkog udruživanja i teškog ubojstva.

Njih trojica optužena su da su za novčanu nagradu, ne manju od 1,5 milijuna eura, nakon duljeg praćenja Pukanića, u listopadu 2008. pripremili eksplozivnu napravu koju su postavili na kupljeni skuter, koji je dovezen i parkiran uz Pukanićev automobil u dvorištu njegove medijske tvrtke u Zagrebu.

Skupina kojoj su pripadali Jocić, Milovanović i Kuzmanović sastojala se od osam članova od kojih je srbijansko posebno odvjetništvo optužilo njih trojicu.

Za ubojstvo Pukanića i Franjića u zagrebačkome Županijskom sudu 3. studenoga izrečene su presude šestorici optuženih, među kojima i Milovanoviću, kojemu se sudilo u odsutnosti.

Robert Matanić, koji je po optužnici okupio zločinačku skupinu, osuđen je na 33 godine. Zbog pomaganja u ubojstvu, njegov bratić Luka Matanić i zajednički prijatelj Amir Mafalani dobili su po 16 godina zatvora.

Neposredni počinitelj Željko Milovanović, optužen da je aktivirao eksplozivnu napravu koja je raznijela Pukanića, u odsutnosti je osuđen na 40 godina zatvora, a Bojan Gudurić dobio je 30–godišnju zatvorsku kaznu jer je iz zasjede trebao pucati u Pukanića ako eksploziv zataji.

Slobodan Đurović osuđen je na 15 godina zatvora zbog optužaba da je bio veza ubojica sa Sretenom Jocićem, zvanim Joca Amsterdam, koji je za Pukanićevo ubojstvo navodno platio 1,5 milijuna eura.

(Hina) xdas yilov

An unhandled error has occurred. Reload 🗙