FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Bank of Ireland najavila dokapitalizaciju u iznosu gotovo 2,2 mlrd eura

Autor: vmom
DUBLIN, 29. studenog 2010. (Hina/AFP) - Bank of Ireland u ponedjeljak je objavila da će do kraja veljače pokušati prikupiti novi kapital u iznosu gotovo 2,2 milijarde eura, što je potez koji bi posrnulu irsku banku mogao dovesti nadomak nacionalizacije.

Irska banka, koja je već u 36-postotnom vlasništvu države, dokapitalizaciju najavljuje samo dan nakon što su toj otočnoj zemlji, članici eurozone, s paketom pomoći vrijednim 85 milijardi eura priskočili Europska unija i Međunarodni monetarni fond (MMF).

U sklopu toga paketa spašavanja, posrnule banke odmah će dobiti 10 milijardi eura i bit će podvrgnute značajnom smanjenju.

Stoga je irska središnja banka u nedjelju naložila Bank of Ireland da poveća kapital za 2,199 milijardi eura. Mediji su izvijestili da bi time vlasnički udio vlade mogao dostići čak 80 posto.

"Bank of Ireland primila je na znanje nalog irske središnje banke da bi se, temeljem razmatranja potreba za dodatnim kapitalom radi ispunjenja novih kapitalnih ciljeva, banka morala dokapitalizirati s 2,199 milijardi eura do 28. veljače 2011.", kaže se nadalje u priopćenju.

"Banka će nastojati povećati traženi kapital kroz kombinaciju unutarnjih inicijativa, podrške postojećih dioničara i drugih izvora na tržištu kapitala".

"Ako banka ne uspije u predloženom vremenskom okviru prikupiti dostatni kapital, irska vlada upisat će vlasništvo nad preostalim potrebnim kapitalom".

Irski bankovni sektor, pogođen problematičnim dugovima i narušenim povjerenjem ulagača, moći će iz programa pomoći EU-a i MMF-a povući ukupno 35 milijardi eura.

(Hina) xvmo ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙