FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Strane investicije u Sloveniji lani smanjene za 6,6 posto

Autor: lfia
LJUBLJANA, 26. studenog 2010.(Hina) - Ukupna vrijednost stranih investicija u Sloveniji prošle je godine smanjena za 6,6 posto, što je njihov prvi pad od 2001. godine, a pala je i vrijednost slovenskih investicija u inozemstvu, podatak je iz nove godišnje analize neposrednih stranih investicija slovenske središnje banke koju su u petak prenijeli mediji.

Od 10,5 milijardi neposrednih stranih ulaganja 49,1 posto odnosi se na investitore iz Austrije, no strani ulagači imaju udjele u samo 4,7 posto slovenskih tvrtki. Neki slovenski ekonomisti smatra da je djelomično povlačenje stranih investitora normalna pojava u vrijeme ekonomske krize, dok drugi upozoravaju na tradicionalnu konzervativnost i zatvorenost koja u Sloveniji postoji prema stranom kapitalu, osobito u bankarskom sektoru koji većim dijelom i dalje kontrolira država, piše u petak ljubljanski dnevni list "Dnevnik" koji je prenio podatke središnje banke.

Ipak, od 1994. godine otkako se podaci sustavno prate, u Sloveniji je vrijednost stranih investicija gotovo udesetorostručena. Najveće strane investicije su na području osiguranja i financijskih usluga, u farmaceutskoj i automobilskoj industriji.

Prema podacima slovenske središnje banke, lani je za 3,4 posto smanjena i vrijednost neposrednih stranih investicija slovenskih tvrtki u inozemstvu koje sada iznose 5,5 milijardi eura, a od 1994. godine doživljavale su prosječni godišnji rast od 24,2 posto. Najviše slovenskih investitora je zadnjih je godina ulagalo u Srbiji, pa prema lanjskim podacima vrijednost njihovih ulaganja u toj zemlji iznosi 1,6 milijardi eura, a na drugom mjestu po visini su investicije u Hrvatskoj.

(Hina) xfl ybr

An unhandled error has occurred. Reload 🗙