FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Ministri poljoprivrede regije: jačati regionalnu suradnju

Autor: tper
ZAGREB, 23. studenog 2010. (Hina) - Ministri i predstavnici ministarstava poljoprivrede zemalja jugoistočne Europe na današnjem su radnom sastanku u Zagrebu izrazili spremnost za jačanje regionalne suradnje u području poljoprivrede i ruralnog razvoja kao i daljnjeg jačanja suradnje između zemalja regije i institutcija EU kako bi zemlje jugoistočne Europe uspješnije svladale prepreke na putu prema EU.

Regionalna suradnja predstavlja imperativ za sve zemlje. Očekujemo da Europska komisija i zemlje u okruženju, prije svega one koje su članice EU, intenzivnije pomognu zemljama regije u svladavanju prepreka koje im se nalaze na putu za ulazak u EU, kazao je u izjavi za novinare nakon radnog sastanka generalni tajnik Stalne radne skupine za regionalni ruralni razvoj (SWG) u jugoistočnoj Europi Boban Ilić.

Hrvatski ministar poljoprivrede Petar Čobanković istaknuo kako je Hrvatska danas preuzela predsjedanje SWG-om.

Radna skupina podupire nastojanja zemalja jugoistočne Europe za članstvo u EU, rekao je podsjećajući da su zemlje jugoistočne Europe u različitim statusima, od zemalja članica, zemalja koje su pri kraju pregovora, kao Hrvatska, do zemalja koje imaju status ili će dobiti status kandidata.

Mi podupiremo proces integracije zemalja jugoistočne Europe u EU, rekao je Čobanković dodajući da se razgovaralo i o unapređenju međusobne suradnje.

Razgovaralo se i o suradnji unutar CEFTA-e. Zalažemo se za daljnju liberalizaciju trgovine u poljoprivredno-prehrambenom sektoru kroz okvir CEFTA-e, naglasio je.

Čobanković kaže da se raspravljao o novoj zajedničkoj poljoprivrednoj politici EU koja će uslijediti u razdoblju 2013. do 2020. godine.

Dobro je da se zemlje koje će postati članice EU upoznaju sa smjernicama zajedničke poljoprivredne politike. Novom reformom želi se jačati mjere ruralnog razvoja kako bi se stvorili što bolji uvjeti života u ruralnom prostoru, kazao je.

Radni sastanak u Zagrebu okupio je ministre poljoprivrede i šefove izaslanstava iz zemalja kandidatkinja za ulazak u EU i zemalja članica, predstavnike Hrvatske, Albanije, Makedonije, Crne Gore, Srbije, BiH, Kosova, Bugarske, Mađarske, Austrije, Slovenije i Njemačke.

U zaključcima sa sastanka ističe se potreba jačanja razmjene iskustava, informacija i znanja između poljoprivrednih uprava i uprava za ruralni razvoj u zemljama regije, potreba uključivanja regionalnih inicijativa, kao što je SWG, u dogovore vezane za zajedničku poljoprivrednu politiku, potreba pomoći kod osmišljavanja i promicanja ruralnog razvoja te priprema i upravljanja predpristupnim i pristupnim procesima itd.

Zaključcima se također podupire i prijedlog za osnivanje regionalnog analitičkog tijela za analizu politika za poljoprivredni i ruralni razvoj u okviru SWG-a.

(Hina) xtp ybn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙