FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Skoplje: predstavljena knjiga o Majci Terezi

Autor: mdam
SKOPLJE, 23. studenog 2010. (Hina) - Knjiga "Majka Tereza - čudesne priče" oca Lea Masbourga, prijatelja i duhovnog pratitelja te misionarke po svijetu, predstavljena je u utorak u Kući blažene Majke Tereze u Skoplju u povodu 100. obljetnice njezina rođenja.

Knjiga oca Lea Masbourga, Austrijanca, sada direktora Instituta Papinske misije u Beču, objavljena je u travnju ove godine na njemačkome jeziku u Muenchenu i dosad je prevedena na desetak jezika.

Autor u knjizi piše o predanom radu humanitarke i dobitnice Nobelove nagrade za mir na boljitku života bolesnih i siromašnih u Indiji i svijetu, posebice o njezinoj hrabroj misiji otvaranja kuća misionarki ljubavi u Sovjetskom Savezu, na Kubi i u Nikaragvi, te o njezinoj otvorenosti prema svim religijama.

Na predstavljanju knjige govorili su makedonska ministrica kulture Elizabeta Kančeska-Milevska i akademici Katica Ćulavkova i Luan Starova.

Makedonija će u prosincu sudjelovati u završnici svjetskog obilježavanja 100. obljetnice rođenja Majke Terezije, koja će se održati u Rimu kazališnom predstavom o Majci Terezi prema scenariju poznatoga makedonskog pisca Venka Andonovskog.

U protekla tri mjeseca u Makedoniji je na državnoj i duhovnoj razini mnogim događajima obilježena 100. obljetnica rođenja Majke Tereze.

U sklopu Dana Majke Tereze u katedrali Presvetoga Srca Isusova u Skoplju služena je sveta misa koju je, uz apostolskog nuncija Santosa Abrila y Castela i skopskog biskupa Kiru Stojanova, predvodio sarajevski nadbiskup Vinko Puljić. U Kući blažene Majke Tereze održana je svečana akademija u spomen na nju i otvorena je izložba "100 portreta Majke Tereze" slikara Miftara Memetija.

Otkako je otvorena prije nepune dvije godine, Kuću blažene Majke Tereze, u čijoj je kapeli i njezina relikvija, posjetilo je 150 tisuća hodočasnika iz svih krajeva svijeta.

Majka Tereza, Albanka rođena 1910. godine u Skoplju, pravim imenom Agnes Gonxha Bojaxhiu, osnovala je katoličku redovničku zajednicu misionarki ljubavi u indijskome gradu Kalkuti 1950. godine. Više od 45 godina služila je siromašnima, bolesnima, siročadi i umirućima. Misionarke ljubavi od početne male zajednice s vremenom su prerasle u zajednicu koja ima 5000 redovnica u 600 misija, škola i skloništa u 120 država diljem svijeta. Od 1970. godine Majka Tereza u svijetu je poznata kao humanitarka i pomoćnica siromašnih i nemoćnih. Dobitnica je Nobelove nagrade za mir 1979. te mnogih drugih međunarodnih nagrada. Papa Ivan Pavao II. proglasio ju je blaženom 19. listopada 2003. godine.

(Hina) xmda/xbr ybr

An unhandled error has occurred. Reload 🗙