FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Komemoracija u povodu smrti akademika Aleksandra Flakera

Autor: agrb
ZAGREB, 27. listopada 2010. (Hina) - Od akademika Aleksandra Flakera, uglednoga književnog povjesničara i teoretičara, na komemoraciji u Hrvatskom društvu pisaca (HDP) danas su se oprostili njegovi prijatelji i kolege.

Aleksandar Flaker veliko je ime hrvatske moderne znanosti o književnosti, jedan je od najvažnijih svjetskih slavista kraja 20. stoljeća i najveći stručnjak za rusku avangardu, rekao je predsjednik HDP-a Velimir Visković. Bio je čovjek iznimne širine, tečno je govorio pet ili šest jezika i poznavao njih barem deset, a količina informacija u njegovim knjigama uvijek je impresionirala, dodao je. Gubeći tog radoznalog čovjeka spremnog na istraživanje do zadnjega trena, gubimo čovjeka koji je bio veliki oslonac i učitelj, ali i toplog prijatelja koji se brinuo o ljudima oko sebe, istaknuo je.

Predsjednica PEN-a Nadežda Čačinović je ocijenila kako je Flaker bio svojevrsni nositelj sjećanja, a osim što se kod njega moglo doznati o svemu što se u književnosti događalo u dvadesetom stoljeću, on je davao nove, drugačije poglede na stvari.

Flakerov opus jedan je od najzaokruženijih i najpotpunijih, od književnosti 19. stoljeća do ruske avangarde, što je raspon koji niti jedan drugi znanstvenik nije mogao na taj način pokriti, istaknuo je akademik Tonko Maroević.

Kao rođeni Poljak, vezan uz rusku majku, a Hrvat po opredjeljenju, Flaker pripada skupini ljudi koji dokazuju da ne postoji etničnost i genetski kodes, nego intelektualno i emotivno opredjeljenje, rekao je publicist Nenad Popović. Najavio je da će ovih dana u tisak krenuti drugi svezak njegove autobiografije, odnosno "Autotopografije", čiju je korekturu radio do samoga kraja.

Zadnje dvije do tri godine Flaker je, ignorirajući tešku bolest, proveo pišući, mnogo govoreći o književnosti, a gotovo ništa o politici i čitajući sve što je objavljivano, dodao je.

Uz podsjećanje na anegdote iz dugogodišnjeg prijateljstva i profesionalne suradnje od Flakera su se na komemoraciji oprostili i Krunoslav Pranjić te Nedjeljko Fabrio.

Aleksandar Flaker, jedan od najistaknutijih i najplodnijih književnih teoretičara i esejista, prevoditelj, autor mnogih radova s područja ruske i hrvatske književnosti, komparativne književnosti i teorije književnosti. Preminuo je 25. listopada u 87. godini, a posljednji ispraćaj bit će mu 28. listopada na zagrebačkom Krematoriju.

(Hina) xagrb ymc

An unhandled error has occurred. Reload 🗙