FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Zagreb: Otvoreni Dani Marije Jurić Zagorke

Autor: agrb
ZAGREB, 23. studenog 2010. (Hina) - Dani Marije Jurić Zagorke, kulturno-znanstvena manifestacija kojom se nastoji revalorizirati djelo te istaknute hrvatske novinarke, publicistkinje, zagovornice ženskih i radničkih prava, ali i afirmirati feminističke teme, otvoreni su danas u Zagrebu.

Središnji dio četvrtih Dana Marije Jurić Zagorke, što će se održavati do 27. studenog, dvodnevni je znanstveni skup, čiji je prvi dan posvećen Zagorkinom životu, djelu i naslijeđu, a drugi dan bavit će se feminizmom, antifeminizmom i krizom tog pokreta.

Zagorkin život i djelo primjer su za sve ono što se i danas radi kad se govori o ženama u politici, potplaćenosti žena, nasilju nad ženama, rekla je Rada Borić, izvršna direktorica organizatora "Dana", Centra za ženske studije, na konferenciji za novinare prigodom otvorenja.

Zagorka je bila na margini jer se popularna kultura smatrala manje važnom, no danas bi bila među ponajboljim blogerima što potvrđuju njezini svakodnevni tekstovi koje je pisala za "Obzor" i druge listove, ustvrdila je Borić. Putem Memorijalnog stana Marije Jurić Zagorke i "Dana" pokušavamo revalorizirati i skupiti nešto od zaboravljene Zagorke jer je njezino mjesto u hrvatskoj književnosti i politici nezaobilazno, istaknula je.

Voditeljica "Dana" Sandra Prlenda Perkovac najavila je da će Zagorkin stan na Dolcu tijekom manifestacije biti otvoren za javnost, napomenuvši kako su se nedavno s restauracije vratili njezin pisaći stol i pisaća mašina te bidermajerski namještaj. U tom se stanu može vidjeti i izbor Zagorkinih knjiga, od jeftinih i malih svezaka do luksuznih izdanja koji pokazuju kako se kroz desetljeća mijenjao njezin položaj u društvu, dodala je.

Održat će se i studentska kreativna radionica "Zagorka, neka druga žena, ja", namijenjena najvećim dijelom polaznicama ženskostudijskog obrazovnog programa "Pod Zagorkinim suncobranom" u okviru koje će se na temelju Zagorkinih autobiografskih tekstova i fotografija žena, pokušati dati novo i drugačije viđenje slavne spisateljice.

Priredit će se i susret s novinarkom Dianom Kučinić koja će, uz čitanje Zagorkinih pisama, prisjetiti svog susreta sa Zagorkinom prijateljicom Šteficom Vrbanić, dodjela nagrade za najbolji studentski rad na temu žena, odnosno rodne problematike te šetnja "Zagorkinim tragom kroz Zagreb".

Znanstveni skup održava se u suradnji Centra za ženske studije s Odsjekom za komparativnu književnost Filozofskoga fakulteta u Zagrebu.

(Hina) xagrb yaz

An unhandled error has occurred. Reload 🗙