FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Učenici vukovarske Tehničke škole u posjetu UWC-u u Mostaru

Autor: rmav
SARAJEVO , 22. studenog 2010. (Hina) - Skupina učenika i profesora Tehničke škole Nikole Tesle iz Vukovara doputovala je u ponedjeljak u Mostar, gdje će ovog tjedna biti gosti međunarodne škole United World College (UWC) i sudjelovati u programima kojima je, među ostalim, cilj promicati pomirbu i prestanak međunacionalnih podjela, priopćio je Nacionalni odbor UWC za Hrvatsku.

Petnaest učenika i tri profesora vukovarske Tehničke škole stigli su u Mostar na poticaj profesora matematike u toj školi Nenada Stamatovića, koji je kao stipendist UWC-a maturirao u Indiji, studij matematike i fizike završio u SAD-u, a zatim se vratio u Vukovar.

Profesor Stamatović želi da se učenici iz Vukovara upoznaju s raznovrsnim aktivnostima UWC koledža te da se istodobno njegovim polaznicima iz Mostara pruži prilika da doznaju više o životu u poslijeratnom Vukovaru.

Učenici Tehničke škole Nikole Tesle iz Vukovara tijekom tjedna pratit će redovitu nastavu UWC-a u Mostaru te, zajedno s vršnjacima iz Mostara, Belfasta, Jeruzalema i Bejruta, sudjelovati u radu foruma "Podijeljeni gradovi", a očekuje se da svi zajedno iznesu iskustva i ponude prijedloge za integraciju.

Mostarski UWC utemeljen je 2006. godine i jedan je od trinaest koledža koji čine uglednu međunarodnu mrežu srednjih škola koje pohađaju učenici iz svih krajeva svijeta, neovisno o nacionalnoj, vjerskoj i rasnoj pripadnosti te platnoj moći njihovih roditelja.

Od 1979. godine više od stotinu stipendista iz Hrvatske pohađalo je neki od UWC koledža diljem svijeta koji, među ostalim, promiču međunarodno i međukulturno razumijevanje, uvažavanje različitosti, dijalog i nenasilno rješavanje sukoba.

UWC u Mostaru u proteklih se pet godina potvrdio kao školska ustanova iznimne kakvoće koja u toj zajednici pomaže prevladati nacionalne podjele te u izgradnji civilnog društva.

(Hina) xrm ybr

An unhandled error has occurred. Reload 🗙