FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Glavašev slučaj čeka odluku prizivnog vijeća Suda BiH, Kutlino izručenje još nije traženo

Autor: rmav
SARAJEVO, 8. studenog 2010. (Hina) - Slučaj Branimira Glavaša, kojemu je vijeće Suda Bosne i Hercegovine potvrdilo kaznu od osam godina zatvora izrečenu u Hrvatskoj zbog ratnih zločina nad Srbima u Osijeku, upućen je Prizivnom odjelu tog suda nakon što je uložena žalba na prvostupanjsku presudu, potvrdila je u ponedjeljak Hini glasnogovornica Suda BiH Selma Hadžić.

"Glavaševa obrana uložila je žalbu posljednjeg dana zakonskog roka od trideset dana i slučaj je nakon toga proslijeđen Prizivnom odjelu Suda BiH koji će donijeti pravomoćnu odluku", kazala je Hadžić.

Objasnila je kako u ovom slučaju neće biti zakazivanja formalne sjednice drugostupanjskog vijeća te kako će ono svoju odluku, kada bude donesena, objaviti u pisanom obliku i dostaviti je zainteresiranim stranama.

Iako ne postoji jasno definiran zakonski rok u kojemu bi trebala biti donesena pravomoćna presuda, na bosanskohercegovačkom državnom sudu očekuju kako bi ona mogla uslijediti razmjerno brzo.

Branimir Glavaš pravomoćnu presudu čeka u pritvoru Suda BiH, gdje se nalazi od 28. rujna otkako mu je u prvostupanjskom postupku potvrđena kazna izrečena u Hrvatskoj.

Na Sud BiH, za razliku od Glavaševa slučaja, još nije stigla nikakva dokumentacija vezana uz Miroslava Kutlu za kojim je hrvatski ured Interpola raspisao crvenu tjeralicu, potvrdila je Selma Hadžić.

U slučaju zahtjeva hrvatskog pravosuđa za Kutlinim izručenjem o tome bi morao odlučivati Sud BiH, no s obzirom na činjenicu kako Kutle ima i bosanskohercegovačko državljanstvo esktradicija po postojećim zakonima u BiH ne bi bila moguća.

Lokalni mediji u BiH izvijestili su kako je Kutle proteklih dana navodno odjavio prebivalište koje je ranije imao na području Zapadnohercegovačke županije te se prijavio u Sarajevu, no sarajevska policija to nije potvrdila.

Odvjetnik Damir Alagić, koji Kutlu zastupa u BiH, ustvrdio je kako njegov branjenik "nije u bijegu" te kako o mjestu boravka uredno izvješćuje policiju u toj državi.

(Hina) xrm ybr

An unhandled error has occurred. Reload 🗙