FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

BiH: Inzko pozvao na reforme povodom 15. godišnjice Daytona

Autor: zkre
MOSTAR, 20. studenog 2010. (Hina) - Visoki međunarodni predstavnik u BiH (OHR) Valentin Inzko pozvao je domaće političare, u izjavi objavljenoj povodom 15. godišnjice obilježavanja Daytonskog sporazuma, da se angažiraju na usvajanju i provedbi reforma u zemlji, ističući da su susjedne države i Europska unija spremne pomoći u ostvarenju euroatlantskoga puta BiH.

"Građani Bosne i Hercegovine nebrojeno puta su sasvim jasno rekli što žele - članstvo u Europskoj uniji. Sada njihovi predstavnici, oni koji su izabrani u listopadu, moraju raditi na tome da ih tamo i dovedu. Provedba europskog programa ekonomskih, socijalnih i ustavnih reformi izravno će riješiti glavne izazove s kojima se suočavaju građani BiH", stoji u izjavi visokog predstavnika Valentina Inzka.

Kako je priopćeno iz OHR-a, austrijski diplomat na čelu međunarodne uprave u BiH ističe kako su se susjedi Bosne i Hercegovine distancirali od šovinizma koji je ranije bio prisutan "i aktivno rade na tome da razviju klimu suradnje iz koje će svaka zemlja u regiji imati koristi'.

"U međuvremenu, Europska unija proaktivno radi na tome da svim zemljama zapadnog Balkana pomogne da se pripreme za punopravno članstvo i kao dio tih napora EU pruža Bosni i Hercegovini praktičnu potporu i ekonomsku pomoć u vrijednosti od oko 100 miliona eura na godinu", dodaje Inzko.

Ocijenio je kako su posljednje četiri godine bile vrijeme stagnacije BiH, dodajući kako se političari moraju okrenuti usklađivanju ustava s europskim standardima te jačanju gospodarstva.

"I dok obilježavamo petnaestu godišnjicu Daytona, vidimo zemlju koja ima materijalne i ljudske resurse da ponovo postane ekonomija s najbržom stopom rasta u jugoistočnoj Europi. Ova zemlja se nalazi u fazi kada je uspjeh nadohvat ruke. Kad je uspjeh moguć - sa samo malo više dobre političke volje i više poštovanja drugog", poručio je Inzko.

Mirovni sporazum kojim je zaustavljen rat u BiH i uspostavljene njezine državne strukture potpisali su 21. studenoga 1995. u američkoj vojnoj bazi u Daytonu tadašnji predsjednici Hrvatske Franjo Tuđman, bivše SR Jugoslavije Slobodan Milošević i predsjednik predsjedništva BiH Alija Izetbegović.

Provedbu sporazuma za BiH nadzire Ured visokog međunarodnog predstavnika kojemu je trenutačno na čelu Valentin Inzko.

(Hina) xzkre ydj

An unhandled error has occurred. Reload 🗙