FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Španjolski premijer okuplja čelnike vodećih kompanija radi dogovora o strategiji izlaska iz krize - izvješće

Autor: gvla
MADRID, 22. studenog 2010. (Hina/AFP) - Španjolski premijer Jose Luis Rodriguez Zapatero želi okupiti čelnike 25 najvećih španjolskih kompanija kako bi dogovorili zajedničku strategiju izlaska iz gospodarske krize koja prijeti toj zemlji, prenosi u ponedjeljak dnevni list El Pais.

Prema njegovim riječima, podizanje razine ulaganja i konkurentnosti dva su glavna prioriteta, zbog čega se u idućih nekoliko dana planira sastati s 25-oricom španjolskih ključnih industrijskih čelnika.

"Moramo povisiti razinu inozemnih ulaganja u Španjolsku i povećati izvoz", kazao je Zapatero, dodavši kako planira u siječnju posjetiti nekoliko azijskih zemalja, uključujući Kinu, Indiju i Japan.

U sklopu nastojanja usmjerenih na zaokret u gospodarstvu, Zapatero je ove godine proveo kontroverznu reformu tržišta rada kojom su srezani visoki troškovi otpuštanja radnika u toj zemlji a kompanijama omogućena veća fleksibilnost u smanjenju broja radnih sati i broja zaposlenih u razdoblju recesije.

Njegova vlada također planira povisiti dobnu granicu za umirovljenje sa 65 na 67 godina starosti, što je izazvalo oštro protivljenje sindikata.

Španjolska je u prvom tromjesečju iskoračila iz duboke recesije, ostvarivši 0,1-postotni rast BDP-a, nakon kojega je u drugome tromjesečju uslijedio rast od 0,2 posto, te potom stagnacija u trećem.

(Hina) xgvla ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙