FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ZSE: očekuje se oprezno trgovanje na početku tjedna

Autor: neba
ZAGREB, 22. studenog 2010. (Hina) - Uobičajeno za početak tjedna, na Zagrebačkoj se burzi danas očekuje stagnacija Crobexa i oprezno trgovanje, a nove smjernice ulagačima dat će kretanja na svjetskim burzama i domaći makroekonomski podaci.

Od 10 analitičara brokerskih tvrtki, koji su sudjelovali u Hininoj anketi, njih 8 danas očekuje stagnaciju Crobex indeksa, a 2 porast.

Nakon oštrog pada početkom prošloga tjedna na samo 1.813 bodova, najnižu razinu od sredine srpnja, Crobex je u drugom dijelu tjedna nadoknadio dio gubitaka. Ipak, tjedan je završio u minusu od 1,08 posto, na 1.842 boda, dok je Crobex10 oslabio 0,66 posto, na 983 boda.

Redovni promet iznosio je prošloga tjedna 94,5 milijuna kuna, što je oko 28 milijuna više nego tjedan dana prije.

„Prošlotjedni pad Crobexa ponajvišem možemo pripisati globalnim napetostima oko Irske, pri čemu je najveće gubitke zabilježio građevinski sektor. A zbog uobičajene smanjene likvidnosti na početku tjedna, danas očekujem stagnaciju Crobexa“, kaže Sanja Perić, brokerica u investicijskom društvu EA Sistem.

Protekloga tjedna dionica Dalekovoda pojeftinila je 2,5 posto, Tehnike 7,5, a Ingre 9 posto, dok su cijene dionica Viadukta i IGH stagnirale.

Perić dodaje da se i interes za dionice brodarskih kompanija smanjuje zbog stanja na globalnom brodarskom tržištu, gdje vozarine padaju četvrti tjedan uzastopno.

„Jedino su se vozarine za cape-size brodove sredinom prošloga tjedna počele oporavljati, a ako se takav trend u tome segmentu nastavi i ovoga tjedna, moguće je da vidimo i pozitivni preokret svih brodarskih indeksa“, smatra Perić.

Od makroekonomskih podataka, danas će Državni zavod za statistiku objaviti izvješće o stopi nezaposlenosti u listopadu. Očekuje se njezin snažan rast, s obzirom da je nedavno Hrvatski zavod za zapošljavanje objavio da je u tom mjesecu broj nezaposlenih porastao za gotovo 15.000 osoba, ili 5,2 posto, u odnosu na prethodni mjesec.

Pet makroekonomista, koji su sudjelovali u anketi Hine, procjenjuje, u prosjeku, da je u listopadu stopa nezaposlenosti skočila sa 16,9 na 17,8 posto. Bila bi to najviša stopa nezaposlenosti od travnja i najviša stopa zabilježena u listopadu od 2004. godine.

Rast nezaposlenosti posljedica je, navode makroekonomisti u anketi, uobičajenih sezonskih kretanja nakon turističke sezone, ali i sporog oporavka domaćeg gospodarstva.

Krajem tjedna, pak, očekuje se objava ključnog makroekonomskog pokazatelja – prve procjene bruto domaćeg proizvoda za treće tromjesečje.

Od šest makroekonomista, koji su sudjelovali u anketi Hine, njih četvoro procjenjuje da je u trećem tromjesečju BDP porastao između 0,3 i 0,8 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, dok dvoje očekuje daljnji pad od 0,7, odnosno 0,8 posto. U prosjeku, očekuje se rast BDP-a od 0,4 posto.

„Očekuje se da je, zahvaljujući rastu izvoza i jačanju potrošnje tijekom turističke sezone, hrvatsko gospodarstvo u trećem tromjesečju izašlo iz recesije“, kaže Perić.

Sa svjetskih burzi protekloga tjedna nisu stizali pozitivni signali, jer je vladala velika nesigurnost zbog irskih financijskih problema, zaoštravanja kineske monetarne politike i jačanja američkog dolara, navodi Perić.

Prošloga je tjedna Dow Jones indeks ojačao 0,1 posto, na 11.203 boda, dok je S&P 500 ostao nepromijenjen na 1.199 bodova, kao i Nasdaq indeks koji je 'zamrznut' na 2.518 bodova.

U fokusu ulagača na Wall Streetu ovoga će tjedna biti 'Crni petak', tradicionalni početak blagdanske 'shopping' sezone, koji bi, ako navijesti jačanje potrošnje Amerikanaca, mogao pozitivno utjecati na cijene dionica.

„Promet za vrijeme blagdanske 'shopping' sezone pokazat će hoće li tržište imati snage za već tradicionalni novogodišnji uzlet cijena dionica. No, bude li prodaja ispod očekivanja, ponovno će u prvi plan izbiti strah investitora od recesije s dvostrukim dnom“, napominje Perić.

Od makroekonomskih podataka koji bi mogli utjecati na tržište, krajem tjedna očekuje se druga procjena američkog bruto domaćeg proizvoda u trećem tromjesečju, dodaje Perić.

Analitičari u anketi Reutersa procjenjuju da je gospodarstvo u tom kvartalu poraslo 2,4 posto, nešto više od 2 posto, koliko je iznosila prva procjena.

Bit će objavljena i izvješća o prodaji postojećih i novih kuća u listopadu, a očekuju se i procjene američke središnje banke Feda o daljnjem rastu gospodarstva.

Jutros na europskim burzama vlada dobro raspoloženje jer su ulagači odahnuli nakon što je Irska zatražila pomoć međunarodnih financijskih institucija kako bi riješila svoje dužničke probleme. Zbog toga su ublažena strahovanja ulagača od širenja dužničke krize u eurozoni, a to je potaknulo jačanje eura u odnosu na dolar.

(Hina) xsbo yneba

An unhandled error has occurred. Reload 🗙