FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Vukovar: održani Novinarsko-književnički susreti "Grad-to ste Vi"

Autor: zdra
VUKOVAR, 20. studenog 2010.(Hina) - U spomen na ratnog izvjestitelja Hrvatskog radija Vukovar Sinišu Glavaševića, ubijenog 20. studenoga 1991. godine na Ovčari, zajedno sa 199 branitelja i civila odovedenih dan ranije iz vukovarske bolnice, u Gradskoj knjižnici Vukovar održan je Novinarsko-književni susret "Grad, to ste vi".

Pozdravljajući sudionike ovogodišnjeg susreta, direktor Hrvatskog radija Vukovar (HRV) Janoš Kery ustvrdio je kako je, iako se čini da se dosta zna o Siniši Glavaševiću i ratnom Hrvatskom radiju Vukovar, još uvijek puno toga treba otkriti i napisati o Siniši Glavaševiću i o drugim djelatnicima toga radija, koji su 1991. godine bili hrvatskoj javnosti jedini medijski izvor o patnjama i stradanju Vukovara i njegovih branitelja i stanovnika.

Predsjednik Hrvatskog novinarskog društva (HND) Zdenko Duka podsjetio je kako je u Domovinskom ratu ubijeno, poginulo ili od posljedica ranjavanja umrlo 14 hrvatskih novinara i nekoliko stranih dopisnika među kojima i srbijanskih medija.

"Zahvaljujući Siniši Glavaševiću imali smo osjećaj da smo blizu Vukovara i da je sudbina Vukovara i naša sudbina", kazao je Duka.

Govorio je i predsjednik Društva hrvatskih književnika (DHK) Borben Vladović, ravnateljica Gradske knjižnice Vukovar Antonija Kukuljica a nazočne je u ime grada Vukovara pozdravila zamjenica gradonačelnika Danijela Stanković.

U spomen na Sinišu Glavaševića, svoja su djela čitali književnici Josip Cvenić, Nikola Đuretić i Stjepan Tomaš te književnice Ružica Cindori i Julijana Matanović.

Novinar, publicist i prozaik Siniša Glavašević rođen je u Vukovaru 4. studenoga 1960. Bio je urednik Hrvatskoga radija Vukovar i ratni izvjestitelj. Nakon sloma obrane grada, odveden je 19. studenoga 1991. iz vukovarske bolnice i od tada mu se izgubio trag. Ekshumiran je iz masovne grobnice Ovčara i identificiran.

Matica hrvatska u Zagrebu posmrtno mu je 1992. izdala zbirku "Priče iz Vukovara". Među njima je i "Priča o gradu" koja završava rečenicom "Grad-to ste Vi" i koja je geslo novinarsko-književnog susreta.

Te su susrete 2005. godine utemeljili vukovarska Gradska knjižnica, Hrvatsko novinarsko društvo (HND) , Društvo hrvatskih književnika (DHK) i Hrvatski radio Vukovar.

(Hina) xzdra yjn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙