FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Vukovar: praizveden dokumentarni film Višnje Starešine "Siniša-zaustavljeni glas"

Autor: zdra
VUKOVAR, 17. studenoga 2010.(Hina) - Dugometražni dokumentarni film autorice Višnje Starešine "Siniša-zaustavljeni glas" o ratnom novinaru Hrvatskog radija Vukovar Siniši Glavaševiću, ubijenu 20. studenoga 1991. na Ovčari, premijerno je prikazan večeras u Hrvatskom domu u Vukovaru.

Prije početka projekcije vukovarski gradonačelnik Željko Sabo uručio je sinu Siniše Glavaševića Bojanu protokolarni dar grada "Vukovarsko svjetlo slobode", koji je posmrtno grad Vukovar dodijelio njegovu ocu.

Autorica filma Višnja Starešina izjavila je novinarima kako je filmom pokušala "ne samo približiti duh otpora koji je postojao u Vukovaru i na Hrvatskom radiju Vukovar te Siniši Glavaševiću kao lideru tog otpora već i pomoću sudskih spisa i izjava svjedoka rekonstruirati zločin počinjen na Ovčari".

Također je kazala kako ju je u Siniše Glavaševića najviše iznenadio osjećaj odgovornosti, istinski angažman i zrelost koju je pokazao za nešto za što ga, kazala je, život nije pripremao.

Bojan Glavašević, koji je film već vidio, u izjavi novinarima kazao je kako je film izvrstan te se "prvi put neke činjenice, koje su do sada bile nepoznate, iznose na objektivan i dokumentaran način".

Film traje 90 minuta, a nastao je u koprodukciji "Interfilma" i HRT-a.

Novinar, publicist i prozaik Siniša Glavašević rođen je u Vukovaru 4. studenoga 1960. U rodnom je gradu završio osnovnu i srednju školu, a u Sarajevu studij komparativne književnosti i bibliotekarstva. Bio je urednik Hrvatskoga radija Vukovar i ratni izvjestitelj.

Nakon sloma obrane Vukovara odveden je 19. studenoga 1991. iz vukovarske bolnice i od tada mu se izgubio trag. Ekshumiran je iz masovne grobnice na Ovčari i identificiran.

(Hina) xzdra ydd

An unhandled error has occurred. Reload 🗙