FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Akademija "Zapamtite Vukovar" na zagrebačkoj bogosloviji

Autor: spar
ZAGREB, 17. studenoga 2010. (Hina) - Akademiju "Zapamtite Vukovar", u sjećanje na 19. obljetnicu okupaciju toga herojskoga grada 1991., priredili su odgojitelji i bogoslovi Nadbiskupskoga bogoslovnog sjemeništa u Zagrebu.

Tijekom akademije, održane sinoć u dvorani "Vijenac", čitani su fragmenti "Priče iz Vukovara" novinara Hrvatskog radija Vukovar Siniše Glavaševića, kojeg su pripadnici sprskih paravojnih postrojba nakon okupacije Vukovara ubili na Ovčari, izvijestila je danas Informativna katolička agencija (IKA).

Poseban ton akademiji dao je fra Branko Kosec, vukovarski župnik u vrijeme pada obrane grada. On je kao živi svjedok ratnih razaranja Vukovara, suputnik i supatnik svjedočio o vremenu neposredno pred okupaciju Vukovara, o križnom putu kojega je i on prošao od zarobljavanja preko srpskih zatvora, povratka u domovinu, do pastoralne skrbi za prognanike u Zagrebu i okolici te povratka u Vukovar.

Prošlost je to koja je usječena u život, u srce ljudsko, u čovjeka koji je to proživio, istaknuo je vukovarski župnik fra Branko Kosec. Naglasio je kako je hrvatske branitelje nosio ponos i duhovna snaga koja je znala da se bori za svoj dom.

Tijekom skademije "Zapamtite Vukova" čitani su i dijeli propovijedi kardinala Franje Kuharića koju je održao u Mariji Bistrici 1991. godine, i kojom je pozvao na ispravno življenje vjere.

U drugom dijelu programa molitvu za sve poginule i članove njihovih obitelji, osobito one koji još ne znaju gdje su njihovi najmiliji, predvodio je vicerektor bogoslovije Damir Ocvirk.

Molilo se i za hrvatske branitelje - da im Gospodin da jakosti i nadu da ne podignu ruku na svoje bližnje i sebe same, te ne ugroze one za koje su se borili, a molilo se i za gospodarski i duhovni oporavak Vukovara. Nakon molitve u dvorištu bogoslovije upaljene su svijeće u znaku križa.

(Hina) xpp ysp

An unhandled error has occurred. Reload 🗙