FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Predstavljen 55. zbornik za narodni život i običaje

Autor: mbur
ZAGREB, 18. studenog 2010. (Hina) - Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti (HAZU) i Instituta za etnologiju i folkloristiku predstavili su danas 55. zbornik za narodni život i običaje, u okviru znanstveno-istraživačkog projekta "Etnološka i folkloristička građa HAZU: zaštita i obrada te kritičko objavljivanje".

Govoreći o nastanku te knjige važne za očuvanje hrvatske tradicijske baštine, urednica izdanja Tanja Perić-Polonijo istaknula je kako je temelj projekta, započeta 2002., čuvanje, zaštita i obrada građe u arhivskoj zbirci Odsjeka za etnologiju HAZU-a, njihovo etnološko, folklorističko i povijesno proučavanje te objavljivanje u dvjema publikacijama - Zborniku za narodni život i običaje u izdanju Akademije i Hrvatske narodne pjesme u izdanju Matice hrvatske.

Podsjetila je da su od 2002. znanstveni novaci Jakša Primorac, Luka Šešo, Ivana Polonijo i novakinja Instituta za etnologiju i folkloristiku Jelena Marković te stručna suradnica odsjeka Klementina Batina obrađivali i izrađivali računalne baze podataka za svaku kategoriju - rukopisnu zbirku Matice hrvatske, Stare i Nove zbirke Odbora za narodni život i običaje, korespondencije, fotografije, kazala i dr.

Akademik Nikša Stančić pohvalio je provedbu projekta koji je rezultirao detaljno popisanom etnološkom i folklorističkom građom, prilozima o nastanku zbirke Odjela za etnologiju i folkloristiku koja seže u 18. i 19. stoljeće. Akademik Josip Bratulić podsjetio je da je zadnji Zbornik za narodi život i običaje tiskan prije deset godina, ocijenivši da je 55. zbornik "kompletna riznica znanja pripremljena za novi korak prema istraživanju".

Suradnik na Zborniku Jakša Primorac osvrnuo se na zbirku Matice hrvatske koja je također obrađena, a riječ je o jednoj od najbogatijih zbirki usmenoga pjesništva jugoistočne Europe. To je važna građa za istraživanje i suvremeno doba, rekao je.

U Zborniku za narodni život i običaje, na oko 600 stranica, objavljena je cjelokupna građa, metode rada u izradi baze podataka, cjelokupna baza, kazala i reprint Radićeve Osnove te Matičinih Poziva na skupljanje građe.

Zbornik se nalazi i u digitalnom izdanju na mrežnim stranicama HAZU-a.

(Hina) xmb ymc

An unhandled error has occurred. Reload 🗙