FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Najava događaja - Hrvatska - za srijedu, 17. studenoga

Autor: mbuj
ZAGREB, 17. studenog 2010. (Hina) - Objavljujemo najavu događaja Općeg servisa vijesti (OSV) Hrvatska, za srijedu, 17. studenoga:

ZAGREB - Hrvatski sabor nastavlja 20. sjednicu pojedinačnom raspravom zastupnika o Vladinom prijedlogu državnog proračuna za 2011. Za raspravu je prijavljeno više od 80 zastupnika (9,30 sati, Hrvatski sabor, Trg sv. Marka 6). Sabor je sinoć zaključio raspravu po klubovima. Premijerka Jadranka Kosor je i u završnom obraćanju sinoć pozvala zastupnike da podrže predloženi proračun i apelirala na njih da raspravljaju korektno i na temelju činjenica. U raspravi po klubovima, jučer je saborska oporba uputila niz kritika na vladin prijedlog državnog proračuna za 2011., ocjenjujući ga nerazvojnim i štetnim, te upozoravajući da Hrvatsku, umjesto da izvlači, gura još dublje u krizu. Vladajući saborski klubovi podržali su vladin prijedlog proračuna za iduću godinu naglašavajući da se njime osigurava socijalni mir i preduvjeti za izlazak iz gospodarske krize i pripremu države za ulazak u EU.

VUKOVAR - Znanstveno-stručni simpozij "Ratna bolnica Vukovar 1991. - dr. Juraj Njavro" održat će se u sklopu obilježavanja Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. godine, koji se ove godne obilježava pod geslom "Vukovar-pobjednik jer je žrtva". Organizatori seminara su Udruga hrvatskih liječnika dragovoljaca 1990.-1991. i Opća bolnica Vukovar (16 sati, Pastoralni centar sv. Bone). Prije toga (u 15 sati) će u dvorištu vukovarske Opće bolnice biti otkriveno spomen poprsje dr. Juraja Njavre, ratnog kirurga u vukovarskoj Ratnoj bolnici tijekom Domovinskog rata. Dr. Juraj Njavro preminuo je u Zagrebu 1998. godine. Tijekom srpske agresije na Vukovar 1991. bio je kirurg u vukovarskoj Ratnoj bolnici te zapovjednik ratnog saniteta bivše vukovarske općine. U tri navrata bio je zastupnik u Hrvatskom saboru, a u Vladi RH bio je ministar zdravstva te prvi ministar hrvatskih branitelja iz Domovinskog (od 1998. do 2000.).

VUKOVAR - U Hrvatskom domu premijerno će biti prikazan dugometražni dokumentarni film "Siniša-zaustavljeni glas" autorice Višnje Starešine, o ratnom novinaru Hrvatskog radija Vukovar Siniši Glavaševiću, ubijenom nakon okupacije Vukovara 20. studenoga 1991. godine na Ovčari (17 sati, Hrvatski dom).

ZAGREB - Klub veterana 148. brigade Hrvatske vojske Zagreb - Trnje tradicionalno, u suradnji s braniteljskim udrugama i klubovima, organizira u Zagrebu obilježavanje Dana sjećanja na žrtvu Vukovara pod sloganom "I reći ću vam samo još jednu stvar - Zapamtite Vukovar". Djeca i mladi iz osnovnih i srednjih škola predvodit će paljenje lampaša uz Ulicu grada Vukovara (devet kilometara) s jedne i druge strane kolnika (18 sati). Središnje događanje počinje u 18,30 sati dolaskom kolone motorista branitelja s "Vukovarskim svjetlom mira", paljenjem lampaša u obliku imena grada Vukovara te u obliku križa s velikom svijećom od dva metra u sredini, na travnatoj površini između kolnika Ulice Hrvatske bratske zajednice kod raskrižja s Ulicom grada Vukovara. Ondje će biti upriličen i kratki program s molitvom. Obilježavanju Dana sjećanja na žrtvu Vukovara pridružit će se i HDZ grada Zagreba.

ZAGREB - U službenom posjetu Ministarstvu unutarnjih poslova (MUP) i Republici Hrvatskoj od 16. do 17. studenoga boravi ministar unutarnjih poslova Slovačke Republike Daniel Lipšic sa svojom delegacijom. Tom prigodom bit će potpisivan ugovora o policijskoj suradnji (11,30 sati, Veliki salon Kabineta ministra, MUP, Vukovarska 33). Nakon potpisivanja Ugovora uslijedit će izjave za novinare.

ZAGREB - Hrvatska izvještajna novinska agencija (Hina) obilježava 20. obljetnicu postojanja i rada (17 sati, Hrvatski državni arhiv, Marulićev trg 21). Hina je utemeljena Zakonom o Hini 26. srpnja 1990., a prvu informaciju objavila je 17. kolovoza iste godine. Hrvatski sabor je 2. studenoga 2001. prihvatio novi Zakon o Hini, kojim je preustrojena iz državne u samostalnu javnu ustanovu i neovisni javni medij. Hina za potrebe pretplatnika objavi na hrvatskom jeziku prosječno mjesečno više od osam tisuća informacija u 12 informativnih servisa. Agencija pruža i multimedijske usluge, ima vlastiti foto (FaH) i audio servis, te elektroničku bazu podataka (EVA) s oko dva milijuna podataka. Uz to, Hina u bazama podataka čuva više od 12 milijuna novinskih članaka koji sežu od 1945. godine te sve agencijske vijesti i fotografije nastale od početka rada Hine. Tijekom 24 sata Hinine vijesti prima više stotina korisnika u zemlji i u svijetu. U agenciji je ukupno 160 stalno zaposlenih, od toga 120 novinara i urednika. Povremeno za Hinu izvještava još šezdesetak vanjskih suradnika-dopisnika iz zemlje i svijeta. Hina je od 1993. članica Europske udruge novinskih agencija EANA (članice su nacionalne novinske agencije iz 30 europskih zemalja). Svečanosti obilježavnja 20. obljetnice Hine, kako se očekuje, nazočit će predsjednik Hrvatskoga sabora Luka Bebić. Svečanosti će nazočiti i saborski zastupnici, predstavnici Ministarstva kulture te istaknutih kulturnih i javnih institucija.

ZAGREB - Nastavak suđenja bivšem ministru obrane Berislavu Rončeviću i njegovu pomoćniku Ivi Bačića optuženima u "aferi kamioni". USKOK ih tereti da su državni proračun oštetili za 10,2 milijuna kuna jer su izravnom pogodbom kupili vojne kamione tvrtke Iveco koji su na natječaju bili skuplji od MAN-a. No, obrana tvrdi da MAN-ovi kamioni nisu udovoljavali potrebama HV-a (9 sati, Županijski sud u Zagrebu, Zrinjevac 5).

BJELOVAR - Višnji i Zdravku Pevec nakon višemjesečnog pritvora na Županijskom sudu u Bjelovaru počinje suđenje - prva glavna rasprava u kaznenom predmetu koje je Županijsko državno odvjetništvo podignulo protiv osumnjičenika. Županijsko državno odvjetništvo Zdravka i Višnju Pevec sumnjiči za tri kaznena djela - zloporabu položaja i ovlasti, zloporabe u gospodarskom poslovanju te povredu vođenja trgovačkih i poslovnih knjiga. U višemjesečnoj istrazi ispitano je 12 svjedoka (9 sati, Županijski sud Bjelovar).

ZAGREB - Gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić, sa suradnicima, održat će konferenciju za novinare na temu: "Prijedlog Proračuna za 2011." (11 sati, zgrada Gradske uprave, Trg Stjepana Radića 1).

ZAGREB - Rektor Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. Aleksa Bjeliš održat će konferenciju za novinare vezanu uz 4. sjednicu Senata Sveučilišta u Zagrebu. Rektor Bjeliš na konferenciji će se osvrnuti na tijek javne rasprave o prijedlozima novih zakona (Zakon o sveučilištu, Zakon o visokom obrazovanju, Zakon o znanosti) te na medijsko praćenje Sveučilišta u Zagrebu u posljednjih nekoliko tjedana. Rektor i prorektori informirat će i o daljnjim koracima na preustroju Sveučilišta u Zagrebu (10,30 sati, mala vijećnica Rektorata Sveučilišta, Trg maršala Tita 14).

ZAGREB - Društvo hrvatskih književnika (DHK) iz Zagreba i Udruga za potporu bačkim Hrvatima iz Zagreba organiziraju svečanu akademiju u povodu 90. obljetnice rođenja prof. dr. Ante Sekulića, dopisnoga člana HAZU. Pozdravne riječi će u ime organizatora uputiti predsjednik Matice hrvatske Igor Zidić, dopredsjednik Društva hrvatskih književnika Božidar Petrač i predsjednik Udruge za potporu bačkim Hrvatima Stjepan Skenderović. Na svečanoj akademiji govorit će i akademici Milan Moguš i Ivan Aralica te Nevenka Nekić, vlč. Andrija Kopilović i Stjepan Šešelj. Nazočnima će se obratiti i slavljenik prof. dr. Ante Sekulić (18 sati, Dvorana Matice hrvatske, Strossmayerov trg 4).

Dežurni urednici na desku OSV Hrvatska:

ujutro - Srebrenka Parlov

popodne - Jasna Nahtigal Lazarić

navečer - Milka Ćurković

telefon: 01/48-08-600

telefaks: 01/48-08-822

e-mail: hina@hina.hr

(Hina) xbma ysp/yjn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙