FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Obama i Clinton pozdravili sporazum o koalicijskoj vladi u Iraku

Autor: dhai
WASHINGTON, 12. studenog 2010.(Hina) - Američki predsjednik Barack Obama i državna tajnica Hillary Clinton u petak su pohvalili novi sporazum o koalicijskoj vladi u Iraku, po kojoj je predsjednik države Džalal Talabani povjerio dosadašnjem premijeru Nuriju al-Malikiju mandat za sastav nove vlade.

Sporazumom između Malikijeva šijitskog Saveza za pravnu državu, koalicije Irakija sunitskog čelnika Ajada Alavija i Kurdskog saveza završio je politički zastoj započet u ožujku, kad na izborima ni jedan od tih triju blokova nije osvojio dovoljno mjesta za većinu.

Bijela kuća je priopćila da je predsjednik Barack Obama "ohrabren znatnim napretkom u sastavljanju vlade, koja uključuje i predstavlja irački narod i rezultate ovogodišnjih izbora".

"Odluka o koaliciji je prekretnica u nastanku novog Iraka i dokaz odlučnosti iračkog naroda da gradi svoju demokraciju", rekla je Clinton, dodavši da sporazum osigurava zastupljenost izbornih pobjednika te da obuhvaća sve iračke etničke i vjerske zajednice.

Clinton je istaknula da sporazum također uključuje važne odredbe o podjeli vlasti i drugim reformama, među ostalim i o reviziji procesa uklanjanja iz javnih službi bivših članova stranke Ba'ath, vladajuće u režimu Sadama Huseina.

Irački čelnici su se dogovorili i o uspostavi Nacionalnog vijeća za stratešku politiku. "To važno tijelo poslužit će kao upravljačka skupina u području obrambene politike, vanjskih poslova, gospodarske politike i u drugim strateškim pitanjima", istaknula je Clinton u priopćenju State Departmenta.

Na čelu toga vijeća, kojem još nisu zakonom utvrđene ovlasti, trebao bi biti Alavi, a njegovu bloku Irakiji, relativnu pobjedniku izbora, pripalo je i mjesto predsjednika parlamenta, na koje je izabran Saleh al Mutlak.

Nakon njegova izbora u parlamentu je nastala svađa i galama, kad su zastupnici Irakije tražili da se glasuje i o drugim odredbama koje su bile uvjet njihova ulaska u koaliciju. Pošto su im zahtjevi odbijeni, Alavi i 60-ak Irakijinih zastupnika demonstrativno je napustilo parlament.

Dužnosnici Irakije najavili su povlačenje iz koalicijskog sporazuma ako parlament u roku od mjesec dana ne utvrdi ovlasti nacionalnog vijeća za stratešku politiku i njegova predsjednika, te ako ne ostvari napredak na drugim zahtjevima, uključivo i oslabađanje sunita pritvorenih pod općenitim optužbama za potporu terorizmu i bivšem čelniku Sadamu Huseinu, piše u petak The Wall Street Journal.

Pozivajući se na dva američka dužnosnika, list navodi da je Alavi pristao na sporazum nakon telefonskog poziva predsjednika Obame u četvrtak ujutro, te dodaje kako su Obama i potpredsjednik Joe Biden zadnja dva tjedna bili u stalnu kontaktu s iračkim čelnicima, kako bi pomogli u prevladavanju zapreka za sporazum.

WSJ ističe da je glavna zapreka provedbi sprazuma duboko nepovjerenje među stranama koje su ga sklopile te citira neke iračke analitičare koji ne vjeruju da će vlada biti sastavljena prije Nove godine.

(Hina) xdh ysl

An unhandled error has occurred. Reload 🗙