FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gates: SAD će zadržati snage u Iraku ako Bagdad to zatraži

Autor: dhai
WASHINGTON, 9. studenog 2010.(Hina) - Američki ministar obrane Robert Gates izjavio je u utorak da bi SAD mogao zadržati dio snaga u Iraku nakon krajnjeg roka za povlačanje određenog za sljedeću godinu, ako to zatraži vlada u Bagdadu.

"Mi smo spremni za taj razgovor, ako i kada ga žele otvoriti. Kada je riječ o budućim strateškim odnosima nakon 2011. godine, jasno je da ta inicijativa treba doći od Iračana, no mi smo otvoreni za raspravu", izjavio je u utorak Gates na konferenciji za novinare u Kuala Lumpuru, u Maleziji, prenose američki mediji.

Gates je rekao da bi kakav takav zahtjev morao doći od funkcionalne iračke vlade. Trenutno irački parlamentarni zastupnici nastavljaju svađu oko sastava vlade, osam mjeseci nakon izbora, ostavljajući političke strukture zemlje u neizvjesnosti.

"Mi smo prilično jasno dali do znanja Iračanima da je ono što tražimo, i nadamo se da će oni zajedno doći do toga, vlada koja predstavlja sve glavne elemente iračkog društva na nesektaški način", rekao je Gates.

Najviši američki dužnosnici i prije su najavljivali mogućnost dugoročnoga vojnog angažmana u Iraku, no porast bombaških napada u posljednjih mjesec dana otvorio je pitanje nastavka američke prisutnosti.

Mnogi promatrači očekuju da će Irak zatražiti od SAD-a da ne povuče u cijelosti svoje snage na kraju 2011., zbog neuspjeha iračkih političara da riješe političku krizu i nemogućnosti da osiguraju svoje naftna polja i granice.

(Hina) xdh yilov

An unhandled error has occurred. Reload 🗙