FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Ugovori za vodoopskrbu za područje Zagrebačke županije

Autor: mbuj
ZAGREB, 16. studenog 2010. (Hina) - Ugovorima o projektiranju za projekte Europske unije za Zagrebačku županiju za investicije oko 197 milijuna eura, potpisanim danas, počela je realizacija plana kojim bi vodoopskrba istočnog dijela županije trebala dosegnuti europski prosjek od 90 posto, a područja pet gradova dobila bi za pet do šest godina sustav javne odvodnje i pročistače otpadnih voda.

Glavni direktor Hrvatskih voda Jadranko Husarić, nakon potpisivanja ugovora u prostorijama Zagrebačke županije s predstavnicima komunalnih poduzeća određenih gradova i općina te županije te izvođačima radova, rekao je kako za projekte vrijedne oko 197 milijuna eura namjeravaju "aplicirati za fondove EU-a do kraja 2011." kako bi nakon ulaska u EU na osnovi njih mogli povlačiti novac.

Očekujemo da će se nakon realizacije projekata za vodoopskrbu u sljedećih pet-šest godina opskrbljenost vodom podići na europskih 90 posto, rekao je Husarić i dodao da bi se iz fondova EU-a moglo dobiti oko 70 posto novca.

Ugovori su potpisani za regionalni vodoopskrbni sustav Zagreb-istok, za što ukupna investicija prijavljena za kohezijske fondove EU-a iznosi oko 75 milijuna eura. Husarić je istaknuo da Hrvatske vode godinama sustavno ulažu u projektiranje i izgradnju regionalnoga vodoopskrbnog sustava Zagrebačke županije - Zagreb-istok, a to područje obuhvaća gradove Dugo Selo, Ivanić Grad, Sv. Ivan Zelinu i Vrbovec te općine Brckovljane, Rugvicu, Kloštar Ivanić, Križ, Bedenicu, Dubravu, Farkaševec, Gradec, Rakovec i Preseku.

Ulaganja u izradu projektne dokumentacije za fondove EU-a na području regionalnog vodoopskrbnog sustava Zagrebačke županije - Zagreb-istok iznose 10.775.100,00 kuna, bez PDV-a, po provedenim javnim nadmetanjima. Ta dokumentacija odnosi se na distribucijska područja Dugog Sela, Ivanić Grada i Vrbovca.

Po popisu broja stanovnika iz 2001., na tom je području živjelo 105.090 stanovnika, urbanizirana područja i područja bliže Zagrebu imaju opskrbljenost i do 90 posto, a ima općina kao, primjerice, Farkaševec u kojima je opskrbljenost nula posto. U prosjeku je opskrbljenost vodom na tom području 56 posto.

Kad je riječ o odvodnji i izgradnji uređaja za pročišćavanje voda, ističe Husarić, riječ je o pet projekata - Dugo Selo-Rugvica, Samobor, Velika Gorica, Vrbovec i Zaprešić. Izrada potrebne studijsko-projektne dokumentacije stajat će oko 27,4 milijuna kuna (33,7 milijuna kuna s PDV-om), a ukupna vrijednost investicija je 122 milijuna eura, rekao je Husarić.

Husarić je rekao da će s danom pristupa Europskoj uniji Republika Hrvatska steći pravo pristupa novcu iz kohezijskih i strukturnih fondova te da su za izgradnju sustava javne vodoopskrbe i javne odvodnje i apliciranje projekata Hrvatske vode izradile prijedlog indikativne liste za investicije vrijedne 896 milijuna eura.

Zagrebački župan Stjepan Kožić rekao je kako se nada da će najveći dio tih projekata dobiti bespovratnu potporu fondova EU-a.

(Hina) xbma ynpav

An unhandled error has occurred. Reload 🗙