FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sabor završio raspravu o izvješću o korištenju pretpristupnih programa pomoći

Autor: rkor
ZAGREB, 3. studenog 2010.(Hina) - Hrvatski sabor razmotrio je izvješće o korištenju pretpristupnih programa pomoći Europske unije u prvih šest mjeseci ove godine, a oporbeni su klubovi naglasili da je nužno izraditi kvalitetne programe kako bi se iskoristila sva sredstva koja se Hrvatskoj nude iz fondova EU-a.

EU će odobriti novac tek kad joj se predoče kvalitetni projekti, naglasio je Tonino Picula (SDP) i dodao da EU u tim programima sudjeluje s oko 80 posto, a ostatak od 20 posto mora osigurati država.

Stoga, ističe, vlada već danas mora početi reformu državne potrošnje jer, naglašava, u ovom trenutku ona taj novac nema.

Svjetska gospodarska kriza je uzrokovala pad gospodarske aktivnosti u zemlji, pa je jedini novac na koji hrvatsko gospodarstvo može računati upravo novac iz tih fondova, a da bi bio povučen, prijeko su potrebni kvalitetni programi, a njih nema dovoljno, kazao je.

S njim se nije složila Dubravka Šuica (HDZ), kazavši kako projekata ima, ali ih, dodala je, treba kvalitetno voditi.

Ističe kako je u izradu i provedbu tih programa nužno uključiti i općine, gradove i županije, a ne samo državu. Oni će, kako je rekla, u svojim proračunima morati osigurati tih 20 posto potrebnih sredstava.

Marijana Petir (HSS) istaknula je kako izvješće pokazuje da nisu točne, često i politikantski izrečene ocjene, da se Hrvatska nedovoljno koristi sredstvima iz fondova EU-a, navevši da je iskorištenost pojedinih programa 85 posto. I Petir naglašava da treba uključiti lokalne jedinice te obrazovati stručnjake za izradu kvalitetnih rograma. Pozvala je županijske razvojne agencije da pomognu obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima u pripremi projekata, a kao dobar primjer navela je Regionalnu razvojnu agenciju Slavonije i Baranje. Kako je kazala, ta je agencija otvorila i svoj ured u Bruxellesu, a odobrena su joj 43 projekta vrijedna 50 milijuna eura.

Da valja povećati učinkovitost u povlačenju sredstava iz fondova, upozorio je i Miljenko Dorić (HNS-HSU) koji smatra da su prijeko potrebni veliki pomaci u izobrazbi stručnjaka za izradu projekata.

U razdoblju od 1. siječnja do 30. lipnja 2010. Europska komisija je na račun Nacionalnog fonda za provedbu predpristupnih fondova EU doznačila 20,65 milijuna eura.

Sredstva su doznačena za programe PHARE, ISPA i IPA komponente II, III, IV i V (IPARD).

Od prve generacije pretpristupnih programa ugovaranje je završilo za programe CARDS, PHARE i SAPARD, a u završnici je ugovaranje za program ISPA, kazala je državna tajnica u ministarstvu financija Ivana Maletić.

Kroz program ISPA zaključeno je šest pojedinačnih memoranduma o financiranju projekata ukupne vrijednosti 123,05 milijuna eura, od čega je 59 milijuna eura iz programa ISPA, a ostatak, u skladu s pravilima o financiranju projekata, sufinancira država.

Saborski klubovi prethodno su kratko razmotrili izmjene Zakona o patentu. Njima se s europskom pravnom stečevinom usklađuje područje prava patenata i ostvaruju preduvjeti za primjenu najnovijih izmjena u području trajanja zaštite patentom za izume koji se odnose na lijekove, a u ovom slučaju na dodatno produženje zaštite za lijekove s područja pedijatrije.

(Hina) xrkor yln

An unhandled error has occurred. Reload 🗙