FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Rusija: otkrivanje izdaje špijunske mreže, posljedica rata tajnih službi

Autor: mhaj
MOSKVA , 15. studenog 2010. (Hina/AFP) - Prošlotjedno otkrivanje izdaje špijunske mreže koju je počinio vođa tajnih operacija na teritoriju SAD-a, što je jedan od najvećih propusta od kraja Hladnoga rata, posljedica je rata tajnih službi u Moskvi, piše u današnjem izdanju list Novaja Gazeta.

Pavel Falgenhauer, specijalist za vojne dosjee i špijunažu, izjavio je da curenje podataka dolazi iz tajne službe FSB (bivšega KGB-a), koja bi željela da joj se ponovno povjere poslovi strane špijunaže. Inozemna obavještajna služba SVR počela je funkcionirati kao odvojeni odjel, nakon raspuštanja KGB-a devedesetih prema naredbi tadašnjeg predsjednika Borisa Jeljcina, a FSB je dobio zadaću da se bavi kontrašpijunažom i unutarnjom sigurnošću. "Predsjednik Vladimir Putin, i sam bivši agent KGB-a, donio je odredbu prema kojoj FSB ponovno postaje vladina služba, zadužena među ostalim i za prisluškivanja, prenosi Novaja Gazeta.

Ruski predsjednik Dmitrij Medvedev poručio je u petak nekoć moćnoj tajnoj službi da uvede red u svojim redovima nakon što je visokopozicionirani agent odao mrežu špijuna u SAD-u. Inozemna obavještajna služba (SVR) bori se s izdajom špijunske mreže koju je počinio vođa tajnih operacija na teritoriju SAD-a. Riječ je o jednome od najvećih propusta još od kraja Hladnog rata. "Trebalo bi provesti unutarnju istragu i izvući pouku", rekao je Medvedev u petak po završetku summita G20 u Seoulu.

Upitan što misli o članku u listu Kommersant koji je objavio tu priču, Medvedev je rekao: "Članak u Kommersantu meni nije bila vijest, znao sam za to onoga dana kada se to dogodilo".

Kommersant je otkrio da je za izlaganje ruskih tajnih agenata u SAD-u u lipnju kriv pukovnik Šerbakov, koji je dugo radio za SVR. Uhićenje špijuna ponizio je Moskvu samo nekoliko dana nakon susreta Medvedeva s američkim predsjednikom Barackom Obamom u Washingtonu.

(Hina) xmh ydgk

An unhandled error has occurred. Reload 🗙