FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

MMF očekuje gospodarski oporavak BiH u 2011. godini

Autor: zkre
MOSTAR, 16. studenog 2010. (Hina) - Međunarodni monetarni fond (MMF) ocijenio je da očekuje gospodarski oporavak Bosne i Hercegovine u 2011. pozivajući vlasti da budu dosljedne u provedbi mjera štednje na koje su se obvezale u sklopu Sporazuma o stand-by aranžmanu s ovom međunarodnom financijskom institucijom, priopćili su iz MMF-a.

"Nakon pada gospodarskih aktivnosti u 2009., zabilježen je oporavak izvoza. Očekuje se da rast proizvodnje do kraja godine bude pozitivan te da dosegne porast od 2,25 posto u 2011. Drugi ohrabrujući znakovi uključuju povećanje prikupljanja neizravnih poreza i dobit u industrijskoj proizvodnji", rekao je je voditelj misije za BiH Costas Christou.

Prema priopćenju MMF-a, Cristou je nakon preispitivanja u sklopu stand-by aranžmana (SBA) ocijenio da će vlasti BiH uspjeti ispuniti obveze uključujući i deficit konsolidirane države od 4,25 posto bruto društvenog proizvoda (BDP). Pozvao je na provođenja mjera ušteda dodajući da će nove vlasti izabrane nakon posljednjih izbora morati provoditi brojne ekonomske mjere.

Voditelj misije MMF-a ocijenio je i kako je bankarski sektor u BiH iznimno stabilan unatoč izazovima matičnih banaka.

MMF je 2009. odobrio trogodišnji aranžman s Bosnom i Hercegovinom vrijedan 1,2 milijarde eura na razdoblje od tri godine. Vlasti BiH morale su posegnuti za ovim sporazumom zbog ozbiljnog pada industrijske proizvodnje i prikupljanja prihoda.

(Hina) xzkre ybr

An unhandled error has occurred. Reload 🗙