FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

MMF očekuje skroman utjecaj američkih poticajnih mjera

Autor: gple
WASHINGTON, 5. studenog 2010. (Hina/AFP) - Utjecaj novih poticajnih mjera koje je usvojila američka središnja banka kako bi poduprla slabašan gospodarski oporavak mogao bi biti skroman, upozorila je u četvrtak glasnogovornica Međunarodnog monetarnog fonda (MMF).

„Smatramo da mjere odražavaju postojanu spremnost Feda da podupre gospodarstvo i oporavak, te da konkretno otkloni dugoročnu opasnost deflacije odnosno snižavanja dugoročnih inflatornih očekivanja“, kazala je Caroline Atkinson u četvrtak na konferenciji za novinstvo.

„Očekujemo takđer da će mjere pozitivno utjecati na gospodarstvo, iako bi taj utjecaj mogao biti skroman“, dodala je.

Američka središnja banka objavila je u srijedu da će do sredine naredne godine u gospodarstvo ubrizgati dodatnih 600 milijardi dolara kako bi u dugoročnoj perspektivi zadržala kamatne stope na nižoj razini i time potaknula osobnu potrošnju na koju otpada gotovo 70 posto američkog gospodarskog rasta.

Glavni ekonomist MMF-a Olivier Blanchard konstatirao je u četvrtak da je Fedov potez „hrabar“. U razgovoru za francusku radijsku postaju Europe 1 naglasio je da slične mjere nikad dosad nisu poduzete u takvim razmjerima. Stoga nije poznato kakav će biti njihov utjecaj ni hoće li on biti pozitivan, dodao je.

U jesenjim prognozama za svjetsko gospodarstvo MMF je u listopadu sugerirao američkoj središnjoj banci da s obzirom na visoku nezaposlenost nastavi s poticajnim mjerama, ali i da istodobno pomno prati njihov utjecaj na tečaj dolara i visinu kamatnih stopa.

Najveće svjetsko gospodarstvo izašlo je iz recesije u srpnju 2009. i u trećem je tromjesečju poraslo za dva posto u odnosu na isto razdoblje lani, nakon 1,7-postotnog rasta u prethodna tri mjeseca.

(Hina) xgple ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙