FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Karlovac: antifašisti vraćaju spomen-ploču V. Holjevcu

Autor: vhor
KARLOVAC, 15. studenog 2010. (Hina) - Predstavnici Saveza udruga antifašista Karlovačke županije na današnjoj su konferenciji za novinare najavili da će u srijedu postaviti spomen-ploču na mjestu stare ploče, razbijene 1991. na zgradi karlovačkoga Doma zdravlja, čime se obilježava 69. obljetnica partizanske akcije u okupiranom Karlovcu koju je vodio Većeslav Holjavac.

Skup je prijavljen policiji, pozvani su županijski i gradski čelnici, a rješenje za postavljanje ploče nemamo unatoč trogodišnjoj borbi, rekao je počasni predsjednik županijskog Saveza antifašističkih udruga Martin Jendrašic. Iznio je detaljan slijed dopisa, zahtjeva i dio suglasnosti, među kojima i pozitivno mišljenje akademika za suvremenu povijest Petra Strčića i Konzervatorskog odjela Ministarstva kulture.

Sve te dokumente dostavili smo Domu zdravlja kao vlasniku zgrade, čije nam upravno vijeće tri godine ne dostavlja suglasnost, te osobno županu Ivanu Vučiću jer je Karlovačka županija osnivač zdravstvenih ustanova.

Budući da nas nakon toga više ne primaju niti daju suglasnost, smatramo da se prešutno slažu s vraćanjem ploče, rekao je Jendrašic.

Na svečanosti vraćanja ploče, kako je najavljeno, bit će nazočni i bivši hrvatski predsjednik Stjepan Mesić, predsjednik Građanskog odbora za ljudska prava Zoran Pusić te stotinjak članova antifašističkih udruga iz Zagreba i Karlovca s predsjednicom SAB-a Vesnom Čulinović–Konstantinović na čelu.

Po njegovim riječima, vod partizana tog je dana u okupirani Karlovac stigao prerušen u domobranske odore jer su htjeli iz bolnice osloboditi sekretara Komunističke partije Marijana Čavića, koji je u međuvremenu odveden u zatvor pa ga nisu našli.

Dvojica ustaša pacijenata koji su bili u bolnici povjerili su im tko od liječnika, sestara i pacijenata Srba ne voli NDH te da bi ih trebalo likvidirati. Partizani su poveli te ustaše sa sobom i poslije ih ubili hladnim oružjem, rekao je Jendrašic.

Predsjednik Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata Petar Banić izjavio je da će članovi braniteljskih udruga spriječiti postavljanje te ploče. Doći ćemo u srijedu i zapriječiti prilaz svima jer moraju znati da je došlo vrijeme kada moraju poštovati institucije države u kojoj žive, rekao je Banić.

Župan Ivica Vučić izjavio je novinarima kako nema ništa protiv postavljanja spomen-ploče ako su pribavljene sve dozvole, a ni on, kako je rekao, ako predugo čeka na neku građevinsku dozvolu, ne može smatrati da je ona dana prešutno i početi gradnju bez nje.

(Hina) xvhor yvkn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙