FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 12,30 sati

Autor: nles
ZAGREB, 15. studenog 2010. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 12,30 sati:

ZAGREB - Hrvatska Vlada danas je Saboru uputila prijedlog proračuna za 2011. godinu kojom predviđa prihode u iznosu od 107,4 milijardi kuna, a rashode u iznosu od 122,3 milijarde kuna. Tako bi manjak u proračunu iznosio 14,8 milijardi kuna, odnosno deficit središnje države bio bi 4,3 posto BDP-a. Uz predloženi proračun i projekcije proračuna za 2012. i 2013. godinu, Vlada je s današnje sjednice Saboru uputila i prijedlog zakona o privremenom neusklađivanju mirovina u 2011. "Proračun za 2011., uz prijedlog zakona o fiskalnoj odgovornosti, koji ćemo predložiti do kraja ovog tjedna, jest početak konsolidacije javnih financija u postkriznom razdoblju", istaknula je premijerka Jadranka Kosor. Ističe da je politika Vlade u 2011. smanjenje udjela državnih izdataka u BDP-u, da neće biti novih poreznih opterećenja, da će se zadržati zaštita najugroženijih skupina, da neće biti dodatnog smanjenja plaća i mirovina. "Proračunom poručujemo hrvatskim građanima da će dobiti plaće, mirovine, socijalnu pomoć, a Hrvatska će uredno servisirati svoje obveze", istaknuo je potpredsjednik Vlade i ministar financija Ivan Šuker.

ZAGREB - U ime Vlade Republike Hrvatske i svoje osobno ime predsjednica Vlade Republike Hrvatske Jadranka Kosor čestitala je Kurban bajram predsjedniku Mešihata islamske zajednice u Republici Hrvatskoj muftiji hadži Ševku ef. Omerbašiću i svim vjernicima islamske vjeroispovijesti u Hrvatskoj, priopćeno je iz vladina Ureda za odnose s javnošću. "Iskrene čestitke, u ime Vlade Republike Hrvatske i moje osobno, Vama kao i svim vjernicima islamske vjeroispovijesti u Hrvatskoj, u povodu Kurban bajrama. Neka ovo blagdansko vrijeme žrtve bude prigoda za duhovnu obnovu kroz molitvu i odricanje uz želju da mir, ljubav i tolerancija obasjaju Vaše domove, obitelji i bližnje. Bajram Šerif Mubarek Olsun!", stoji u čestitki premijerke Jadranke Kosor.

ZAGREB - U ime svih zastupnica i zastupnika Hrvatskog sabora i u svoje osobno ime predsjednik Hrvatskog sabora Luka Bebić uputio je u povodu muslimanskog blagdana Kurban bajrama čestitku predsjedniku Mešihata islamske zajednice Hrvatske muftiji Ševku ef. Omerbašiću i svim građanima islamske vjeroispovijesti u Hrvatskoj, priopćeno je danas iz Ureda Predsjednika Hrvatskog sabora. "Želim vam da ovaj blagdan velikog Božjeg dobra svojom porukom žrtve i solidarnosti bude podrška svakom vjerniku u izgradnji vlastite zajednice te da ga provedete u ozračju mira, radosti, ljubavi i nade. Vama osobno i svim muslimanskim vjernicima u Republici Hrvatskoj čestitam Kurban bajram u ime svih zastupnica i zastupnika Hrvatskog sabora kao i u moje osobno ime. Bajram Šerif Mubarek Olsun!", stoji u čestitki predsjednika Hrvatskog sabora Luke Bebića

ZAGREB - U ime vladine Komisije za odnose s vjerskim zajednicama i u svoje osobno ministar kulture Božo Biškupić uputio je iskrene čestitke, prigodom blagdana Kurban bajrama hadži Ševku ef. Omerbašiću, muftiji i predsjedniku Mešihata Islamske zajednice u Hrvatskoj, kao i svim hrvatskim građanima islamske vjeroispovijedi, priopćila je danas Komisija. "Vrijeme je to kada se na poseban način produbljuje značaj i vrijednost žrtve. Neizostavno se želje i misli usmjeravaju na pitanje: koja se žrtva traži od nas, u današnje vrijeme, na svakom području života? Želim Vam, da svaki pojedinac i cijela zajednica, osnažena novim duhovnim spoznajama, dobrim odlukama, donesenim u vrijeme Kurban bajrama, u svom životu osjeti i njihove bogate plodove. Bajram Šerif Mubarek Olsun!", stoji u Biškupićevoj čestitci.

PULA - Radnici Glasa Istre koji su od prošle nedjelje bili u štrajku, jutros su prekinuli štrajk i vratili se na posao, izvijestio je danas sindikat "Glasa Istre". Nakon što je Uprava predložila nastavak pregovora oko novog kolektivnog ugovora za srijedu, štrajkaški odbor odlučio je prekinuti štrajk i vratiti se na posao. "Sindikat novinara prihvatio je termin koji je Uprava predložila za kolektivne pregovore, u nadi da će ovog puta Uprava zaista pregovarati, a ne kao do sada, opstruirati pregovore", poručio je sindikat.

VUKOVAR - U sklopu Dana sjećanja na žrtvu Vukovara u Pastoralnom centru "Sv. Bone" u Vukovaru danas se održava 13. znanstveno-stručni skup "Vukovar 91. – Devetnaest godina poslije", u organizaciji Instituta društvenih znanosti "Ive Pilara" i suorganizaciji Hrvatske franjevačke provincije "Sv. Ćirila i Metoda" i Katoličkoga bogoslovnog fakulteta u Đakovu. Pod geslom "Victor quia victima - Nada za Hrvatsku" u radu skupa sudjeluje 20-ak teologa i znanstvenika koji će s religijskih, socioloških, antropoloških, psiholoških, žrtvoslovnih i drugih aspekata rasvijetliti žrtvu Vukovara u Domovinskom ratu. Otvarajući znanstveno-stručni skup, ravnatelj Instituta "Ive Pilare" Vlado Šakić naglasio je da je institut osnovao svoj vukovarski područni centar s temeljnim motivom znanstvene potrage za istinom o Vukovaru i njegovoj žrtvi. "Istina o Vukovaru treba postati ne samo hrvatski već i međunarodni konsenzus", istaknuo je Šakić. Pozdravivši skup, izaslanik predsjednika Hrvatskoga sabora Mišo Munivrana naglasio je da treba svjedočiti istinu jer "nas spašavaju samo istina, vjera i ljubav".

ZAGREB - Zagrebačka policija traga za napadačem koji jučer oko 18 sati na parkiralištu kod pružnog prijelaza u Sesvetskoj Selnici iz vatrenog oružja ubio 49-godišnjaka koji je, kako se neslužbeno doznaje, bio umirovljeni policajac. Policija je izvijestila danas na konferenciji za novinare da je nepoznati počinitelj iz zasad neutvrđenog vatrenog oružja ubio 49-godišnjaka i pobjegao. Na mrtvom tijelu utvrđeni su tragovi nasilne smrti uzrokovane vatrenim oružjem, a pored tijela oružje nije pronađeno. Muškarca je pronašao slučajni prolaznik. Tijelo je prevezeno u Zavod za sudsku medicinu i kriminalistiku. Neslužbeno se doznaje da je ubijeni muškarac 49-godišnji S.K., bivši službenik MUP-a koji je umirovljen 2005. i da je u blizini ubojstva pronađeno njegovo vozilo "škoda". Neki mediji objavili su da je napadač žrtvi ispalio nekoliko hitaca u glavu i da je nekoliko pucnjeva čula svjedokinja koja je potom vidjela muškarca kako bježi u smjeru Sesveta.

ZAGREB - Projekt "365-film za 10 lipa", u okviru kojega će se snimati kratki filmovi, čijom bi se prodajom trebala prikupiti sredstva za financiranje nezavisnih filmova, započinje u utorak, 16. studenog u zagrebačkom kinu "Mosor", izvijestili su danas organizatori projekta, skupina mladih umjetnika na čelu s redateljem i producentom Matijom Radeljakom. U okviru projekta u narednih nekoliko godina osmislit će se, snimati i promovirati 365 kratka filmska umjetnička djela koja će se kasnije prodavati po cijeni od 10 lipa, odnosno u paketu za 36,50 kuna. Kupac paketa dnevno će tijekom godinu dana dobivati po jedan film koji će do njega stići putem različitih platformi, interneta, e-maila, mobilnih uređaja. Prostor, tehnička oprema te vodstvo, mentorstvo i koordinacija za snimanje filmova su u projektu osigurani. Zamišljeno je da projekt, uz stvaranje fonda s financijskim sredstvima i kontaktima za hrvatske nezavisne autore i njihove projekte, postane poligon za stvaranje filmova, što bi trebalo podići svijest o nezavidnim pozicijama mladih autora, rekla je Sandra Bencun iz odnosa s javnošću projekta.

(Hina) xln yln

An unhandled error has occurred. Reload 🗙