FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Makroekonomija: potrošnja u rujnu porasla 0,4 posto, manje od očekivanja

Autor: neba
ZAGREB, 3. studenog 2010. (Hina) - U rujnu je promet u trgovini na malo u Hrvatskoj realno porastao za 0,4 posto u odnosu na isti lanjski mjesec, što je manji rast nego u kolovozu i manje nego što se procjenjivalo.

Državni zavod za statistiku objavio je danas da je promet od trgovine na malo, što su ga ostvarili svi poslovni subjekti koji se bave tom djelatnošću bez obzira na svoju pretežnu djelatnost, u rujnu nominalno porastao za 1,6, a realno za 0,4 posto u odnosu na isti mjesec prošle godine.

To je treći mjesec zaredom kako je potrošnja porasla, no manje nego što se očekivalo.

Pet makroekonomista, koje je anketirala Hina, procjenjivalo je, u prosjeku, da je u rujnu potrošnja porasla 1,4 posto. Njihove procjene kretale su se u rasponu od rasta za 2,7 posto do pada od 0,3 posto.

To je i usporavanje rasta potrošnje, s obzirom da je u kolovozu promet u trgovini na malo porastao 3,9 posto.

„U kolovozu je potrošnja porasla iznad očekivanja, a nakon turističke sezone brojke su ponovno bliže trendu koji je vladao prije ljeta. No, to se i očekivalo, pa nećemo smanjivati procjenu BDP-a za treće tromjesečje, u kojemu očekujemo rast bruto domaćeg proizvoda između 0,8 i 1 posto“, kaže Hrvoje Stojić, voditelj odjela Ekonomskih istraživanja Hypo Alpe Adria banke.

U zadnjem ovogodišnjem tromjesečju Stojić očekuje stagnaciju potrošnje.

„Ukidanje više stope kriznog poreza na plaće moglo bi pozitivno utjecati na potrošnju, no s druge strane, pogodit će je daljnji rast nezaposlenosti, pa stoga ne očekujem oporavak potrošnje ove godine“, zaključuje Hrvoje Stojić.

(Hina) xneba ysbo

An unhandled error has occurred. Reload 🗙