FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Popijač: moramo se opredijeliti želimo li razvoj

Autor: dsil
OPATIJA, 12. studenog 2010. (Hina) - Ministar gospodarstva, rada i poduzetništva Đuro Popijač izjavio je danas u Opatiji da se "ova nacija konačno mora opredijeliti želi li razvoj ili ne".

Kad je riječ o mnogim projektima Hrvati kažu da nam sve treba, ali kad se krene u realizaciju, onda smo u stanju sve srušiti, kazao je Popijač na 18. savjetovanju Hrvatskog društva ekonomista "Ekonomska politika Hrvatske u 2011. godini".

Kao primjer je istaknuo interes za privatnim ulaganjima u turizam gdje investitori više ne grade samo hotele nego višefunkcionalne sadržaje, uključujući i golf terene. Tu se, kaže, pojavljuje problem jer se interesu za izgradnjom jednog golf terena usprotive 33 udruge.

Projekt Rockwool ocijenio je kao najsramotniji hrvatski primjer. Otvorena je poduzetnička zona, privučeni ulagači, a onda se sve napravilo da im se onemogući rad, kazao je dodajući kako je Vlada prošli tjedan donijela odluku o financiranju izgradnje 300 metara pristupne ceste kako bi tvornica mogla dobiti uporabnu dozvolu.

Popijač je predstavio katalog 30 investicijskih projekata, a obuhvaća projekte iz područja energetike, turizma, vodnog gospodarstva i prometne infrastrukture.

Govoreći o brodogradnji, Popijač je naveo kako su procijenjeni akumulirani gubici brodogradilišta danas 10 milijardi kuna.

Vlada je dogovorila s Europskom komisijom da se krene u privatizaciju brodogradilišta nakon što nisu bili prihvaćeni programi preustroja koje su izradila sama brodogradilišta, kazao je i ocijenio da su rasprave o tome jesu li zainteresirani mogući kupci i najbolji, možda neumjesne, s obzirom na stanje svjetske brodogradnje.

Izrazio je uvjerenje da će planovi preustroja brodogradilišta predani Europskoj komisiji biti prihvaćeni.

Ako se prihvate programi preustroja poglavlje 8. u dijelu brodogradnje se može zatvoriti, a ostaje još pitanje Željezare Split i HRT-a, a Vlada je jučer Saboru poslala prijedlog zakona o HRT-u usklađen s mjerilima, rekao je.

Odgovarajući nakon istupa na savjetovanju na novinarska pitanja što će biti ako se ne usvoje programi preustroja brodogradilišta, Popijač je kazao da o tome ne može kalkulirati.

(Hina) xdsil ybn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙